2024. szeptember 18., szerda

Lerombolt délvidéki emlékművek az interneten

A múlt hét óta érhető el a világhálón a lerombolt délvidéki emlékműveket bemutató honlap.

Az internetes oldal készítői az oldalon azokat az emlékhelyeket, köztéri szobrokat mutatják be, amelyek egykoron tartományunk köztereit ékesítették, azonban ezeket lerombolták, de történelmi és kulturális jelentőségük továbbra is lényeges az itt élő közösség számára.

Szabó Attila, a péterrévei Falunkért Ifjúsági Csoport elnöke lapunknak azt nyilatkozta, hogy a honlap elindításával, illetve a kutatómunka elvégzésével régóta dédelgetett álmukat sikerült megvalósítani a Bethlen Gábor Alapítvány Zrt. támogatásának köszönhetően, ugyanis eddig Vajdaság területén és térségében sem született ennyire átfogó kiadvány és online tartalom a ledöntött köztéri emlékhelyekről.

– Persze akadnak különböző helyi jellegű kiadványok, amelyekben ezek az emlékművek, helyi értékek megjelennek – jegyezte meg a civil szervezet elnöke, és hozzáfűzte, hogy a vajdasági szakemberek az elmúlt évtizedekben ezen a téren is rengeteg munkát végeztek de, de még bőven van mit kutatni azokban a helységekben, ahol már nem élnek magyarok, illetve korábban németek éltek, vagy azokon a helyeken, ahol a lakosság túlnyomó részét a szlovákok vagy a bunyevácok képezik.

– Márpedig e településeken is voltak magyar emlékhelyek, amelyek mára már eltűntek, és ezért született meg az elhatározás ezek összegyűjtéséről, majd pedig bemutatásáról a közös platformon, a www.leromboltemlekmuvek.hu internetes oldalon – mondta Szabó Attila, és hozzáfűzte, hogy eddig 135 emlékműről tettek közzé információkat, és számításaik szerint nagyjából 200 emlékhelyről sikerült adatokat szerezni, de ezek feldolgozása némi időt vesz igénybe.

– Folyamatosan járjuk a levéltárakat, és igyekszünk beszerezni az erről szóló kiadványokat, vagy képeket találni. Felvesszük a kapcsolatot a helyi szakemberekkel, úgyhogy folyamatosan zajlik a munka. Persze várjuk mindazok segítségét is, akik információval szolgálhatnak – emelte ki, és hozzáfűzte, hogy természetesen információforrásként tüntetik fel mindazokat, akik segítséget nyújtanak ebben, cserébe ezért közkincsként bárki szabadon felhasználhatja az oldalon található adatokat.

Szabó Attila elmondta azt is, hogy elsősorban az 1918 után lerombolt emlékműveket kutatják, és egészen a második világháború utáni időszakig emelt emlékhelyekre összpontosítanak. Nemcsak a magyarság emlékhelyeit keresik, hanem a németek, a szlovákok, a bunyevácok és a szerb impérium által a két világháború között emelt emlékhelyeket is.

Jelenleg a köztéri szobrokkal és a nem szakrális jellegű emlékművekkel foglalkoznak, de a Szentháromság-szobrokat is érdeklődési körükbe vonták, mert ezek szakrális jellegük mellett az államiságot is képviselték. Természetesen a későbbiekben a szakrális jellegű emlékhelyeket és különböző emléktáblákat is górcső alá veszik.

Beszélgetőtársunk szerint mindazok számára érdekes lehet az internetes oldaluk, akiket érdekel a múltunk.

A  péterrévei Falunkért Ifjúsági Csoport elnöke elmondta azt is, hogy az egyesület Facebook-oldalán és az Instagramon is megosztják a különböző tartalmakat, ahogyan azon vajdasági települések közösségi oldalain is, amelyeket megemlítenek a honlapjukon.

Nyitókép: leromboltemlekmuvek.hu