2024. szeptember 27., péntek

Az emberiség örökös dilemmái

Tanulságos és ötletes előadásokat is láthattunk a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon

A halász és a halacska című niši produkciót is megtekinthette a közönség a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál versenyprogramjában. Az előadás története jól ismert, az örökös elégedetlenséget taglalja, az emberiség, az emberi természet világromboló „betegségeire” világít rá: a mohóságra és a nagyravágyásra.

A mese szerint egy halász és a felesége a tenger partján él szegénységben a kis kunyhójukban. Egy nap a halász kifog egy aranyhalat, amely megkéri, hogy engedje el, cserébe teljesíti kívánságait. Az öreg elengedi, mondván, neki mindene megvan, semmire sincs szüksége. Miután azonban hazatér, a felesége leteremti, hogy kérjen tőle legalább egy új teknőt, mert a régi kilyukadt. A halász előáll a kívánsággal, a hal pedig örömmel teljesíti. Az asszony azonban vérszemet kap, és pazar házat kér szolgákkal, nemesi ranggal. A halásznak már kezd kellemetlen lenni a dolog, de ráhagyja a feleségére, és megkeresi a halat. Az asszony viszont ezzel sem éri be, még többet akar: cárnő lenni. A halász ezt a kívánságot is továbbítja, az aranyhal kezdi elveszti a türelmét, mégis teljesíti a kérést. A pohár akkor telik be, amikor az asszony a tengerek ura akar lenni, és mellékesen azt is megjegyzi, hogy a halacska álljon mindig a rendelkezésére és minden kívánságát teljesítse. Ezen a ponton a hal mindent visszafordít az eredeti állapotába.

Az előadás Alekszandr Puskin 1833-ban íródott Mese a halászról meg a kis halról című verses tündérmeséjét vette alapul, de kisebb-nagyobb különbségekkel és másmilyen címekkel a népi irodalomban is megtalálható ez a történet. Nagyon régóta szolgál tanulsággal az embereknek. Az már egy másik kérdés, hogy ebből tanul-e az emberiség.

A versenyprogramban láthattuk a Góbi Rita Társulat és Bábszíntér Hacukaland című öltözőshowját is, amelyről dr. Zoran Derić válogató kiemelte, hogy egy igazán érdekes produkció. Az öltözködés mindenkit érdekel, és szinte mindenkinek az első kérdése reggel az, hogy mit vegyen fel. Ezt taglalja az előadás is, a produkcióról pedig Góbi Rita azt mondta a fesztiválújságnak, hogy nagyon szereti játszani és szereti a gyerekközönség reakcióját, hiszen mindig reagálnak arra, ha valamit rosszul vesz fel. Olyankor elkezdenek szurkolni és kiabálnak, hogy mit hogyan kell felvenni. Amikor ez sikerül, tapsolnak és ujjonganak.

Góbi Rita a Hacukalandban (Damir Vujković felvétele)

Góbi Rita a Hacukalandban (Damir Vujković felvétele)

A fesztivált gazdag kísérőrendezvény is jellemzi, kiállítások is nyíltak, a Szabadkai Kortárs Galériában Janovics Erika kiállítását lehet megtekinteni, a Danilo Kiš Alapítvány klubhelyiségében plakátkiállítás látható, a Szabadegyetemen az idei Kis herceg-díjazottak tiszteletére nyílt tárlat, a Gyermekszínház előcsarnokában pedig a niši bábszínház mutatja be a bábjait.

Nyitókép: Jelenet A halász és a halacska című előadásból (Lukács Melinda felvétele)