2024. július 16., kedd

Zenével, énekszóval várták a Mikulást

A Csíkos-Pöttyös zenekar lépett fel a VM4K szervezésében a KDSZ-ben, Szabadkán

Igazi Mikulás-váró hangulat volt csütörtök estefelé a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ szervezésében, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházba, ahol az óbecsei Csíkos-Pöttyös zenekar lépett fel. A KDSZ megtelt gyerekekkel, sőt birtokukba is vették. Sokan igazi rajongókként, csíkos vagy pöttyös pulcsiban érkeztek. Ahogyan azt a koncert bevezetőjében hallhattuk, a december az év legizgalmasabb hónapja, hiszen akkor szünet is van, sok az ünnep és talán hó is esik. Utóbbira még egy kicsit várni kell, a VM4K Mikulása viszont megérkezett a KDSZ-be, előtte azonban a Csíkos-Pöttyös zenekar szórakoztatta a kicsiket és nagyokat. Az együttest Gilvázi Beáta, Szerda László és Csonka Róbert alkotja. A zenekarról Gilvázi Beátát kérdeztük:

– Tulajdonképpen egymás szomszédai vagyunk, ez a jó szomszédság hozta talán ezt a sorshelyzetet is, hogy együttest alapítsunk, ráadásul már mindannyian régebb óta zenélünk. Jómagam óvodapedagógus vagyok, ezen belül pedig szeretem az alternatív és komplex módszereket. Igyekszem a munkámban és a zenekarban is fejleszteni magam. Szerda László versek megzenésítéssel foglalkozik, ő ebben ismert és nagyon jó. A zenekar ötlete már egy ideje motoszkált a fejünkben, néhány évvel ezelőtt pedig meg is valósítottuk. Kezdetben ketten voltunk Szerda Lászlóval, nemrég pedig Csonka Róbert csatlakozott hozzánk. Az együttesünk neve is sorsszerűen alakult. Nagyon kerestük, de sehogy sem bukkantunk rá a megfelelőre, az események viszont sürgettek bennünket. Egyszer mosogatás közben azon kaptam magam, hogy a Zoknidalt énekeltem, amelynek a szövegét Csík Mónika jegyzi, ebben szerepel a csíkos-pöttyös zokni is, és akkor megtaláltuk az együttes nevét, arra gondoltunk, hogy ez a koncepció jól megjeleníthető a színpadon. Régi írók és magyarországi költők is inspirálnak bennünket, de főleg vajdasági magyar kortárs költők verseit zenésítjük meg, erre fókuszálunk igazán. Találkoztunk Valkovics Edittel, aki korábban számos verseskönyvet adott ki és együttműködtünk vele, kérésre is írt nekünk verseket. Ezekben az időkben a fellépési lehetőségeink hullámzóak, de úgy gondolom, egy ritka formáció vagyunk itt Vajdaságban, hiszen nem csupán projektumok erejéig állunk össze zenélni a gyerekeknek, hanem valódi együttesként tevékenykedünk, szívvel-lélekkel, őszintén és nagy örömmel. A terveink közt szerepel zenei kiadvánnyal is jelentkezni, azt reméljük, hogy valamilyen pályázat útján ezt elérhetjük – mondta a lapunknak Gilvázi Beáta.

Fotó: Lukács Melinda

Fotó: Lukács Melinda

A Csíkos-Pöttyös zenekar koncertjei jellemzően interaktívak, és ez is ily módon zajlott, a gyerekek bevonásával, akik szerepelhettek is a színpadon, találós kérdéseket és mókás feladatokat oldottak meg, a Zoknidalhoz például zoknikat párosítottak. A műsor végén pedig a kijáratnál VM4K-s mikuláscsomag várta őket.