2024. július 16., kedd

Vajdaság legjobbja

Jubilál a čortanovci Shakespeare Fesztivál

Az idei 10. Shakespeare Fesztivált június 29-e és július 2-a között rendezik meg a festői szépségű čortanovci Stanković-villában. A hagyományos nemzetközi színházi rendezvényre Örményországból, Törökországból, Nagy-Britanniából, Franciaországból és New Yorkból is érkeznek előadók.

A fesztivállal kapcsolatban megtartott sajtótájékoztatón Dragana Milošević tartományi művelődési titkár kiemelte, hogy az egy évtizednyi kitartás, ambíció és professzionalizmus meghozta a gyümölcsét, ugyanis a színházi fesztivál régóta elismert az egész világ kulturális térképén.

– A tartományi kormány és a művelődési titkárság állandó partnerei a fesztiválnak, és ez a továbbiakban is így marad. Az idén ötmillió dinárt különítettünk el a rendezvényre, amelyre 22 ország 54 színház képviselői látogatnak el. A közönség már régóta felismerte ennek a nemzetközi fesztiválnak a fontosságát, színvonalát és elkötelezettségét, nem véletlenül viseli 2021 óta a tartományi kormány Vajdaság legjobbja elismerését – mondta Dragana Milošević.

Nikita Milivojević, a fesztivál szervezője és alapítója megköszönte a tartományi kormány és a művelődési titkárság támogatását.

– Hálásak vagyunk a világ minden tájáról érkező közönségnek és színházaknak, akik örömmel tesznek eleget meghívásainknak évről évre. A korábbi években Shakespeare műveinek különböző interpretációit láthattuk, az idén viszont számos meglepetéssel készülünk a közönségnek – tette hozzá.

Marija Erdelji felvétele

Marija Erdelji felvétele

A sajtótájékoztatón jelen volt Živan Živanović, Inđija község polgármester-helyettese, Aleksandar Simurdić, a területfejlesztésért felelős minisztérium képviselője és Sonja Marić, az UNIQA biztosító vállalat márka- és kommunikációs igazgatója is. Az UNIQA hozzájárult a kulturális örökség megőrzéséhez és népszerűsítéséhez, támogatta az ötleteket, amelyek közelebb viszik a gazdag és sokszínű hazai és világi kulturális élet értékeit Szerbia polgáraihoz.

A nyitónapon, június 29-én Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című színdarabjának színpadi változatát mutatják be az Ifjúsági Színház színészei, valamint az újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói. Az előadást Ivan Vanja Alač rendezte. Június 30-án az Örmény Kamaraszínház előadásában láthatjuk a Rómeó és Júliát, amelyet Lusine Yernyakyan rendezett. Július 1-jén a törökországi BeReZe társulat hozza el a Macbeth színpadra adaptált változatát. Július 2-án a nagy-britanniai Fuvolaszínház mutatja a Periklész című színdarabját. A rendezvény zárónapján pedig a francia társulat előadásában tekinthetjük meg Shakespeare Bach című művének feldolgozását.

A fesztivál előadásai 20 órakor kezdődnek, jegyek a Tickets üzletekben, valamint a www.tickets.rs weboldalon vásárolhatók. A szervezők az előbbi évekhez hasonlóan az idén is megszervezik az érdeklődők Čortanovcira utaztatását. Rossz idő esetén pedig az újvidéki Ifjúsági Színházban játsszák az előadásokat.

Nyitókép: Marija Erdelji felvétele