2024. szeptember 3., kedd

Lampedusa, a remény szigete

A kritikusok kedvencéé lett az Arany Medve, a 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb filmnek járó elismerést az európai menekültválságról szóló film kapta

Az európai menekültválságról szóló filmről már az Arany Medve odaítélése előtti napokon áradoztak a kritikusok – egyebek mellett azt is írták, hogy „lélegzetelállító és szívszorító felvételekkel mutatja be a menekültválságot” – így talán nem is meglepő, hogy végül az olasz Gianfranco Rosi rendezte Fuocoammare (Tűz a tengeren) olasz–francia dokumentumfilm, az Észak-Afrika felől a Földközi-tengeren keresztül Európába igyekvő menekültek útvonalán fekvő szigetről szóló alkotás meg is nyerte a 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb filmnek járó elismerést. A rendező egy éven keresztül követte Lampedusán, a remény szigetén lévő történéseket. Az Észak-Afrikából érkező bevándorlók csónakokkal kísérlik meg az Európai Unió elérését, s mint a díj átvétele után a rendező hangsúlyozta, ő elfogadhatatlannak tartja, hogy „a tengerbe kell veszniük a tragédiák elől menekülő embereknek”. Az adatok szerint ugyanis a 2000-es évektől kezdve a szigetet megközelítő, túlzsúfolt embercsempész hajókkal számtalan – esetenként több száz halálos áldozatot követelő – szerencsétlenség történt.

Az Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért 18 alkotás versenyzett. A zsűri nagydíjával – egy Ezüst Medvével – a többi között a Senkiföldje című Oscar-díjas alkotásáról ismert bosnyák rendező, Danis Tanovic Smrt u Sarajevu (Halál Szarajevóban) című filmjét tüntették ki. A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét a francia Mia Hansen-Loeve kapta L'avenir (A jövő) című filmjéért. A legjobb női alakításért járó Ezüst Medvét Thomas Vinterberg dán rendező Kollektivet (A kommuna) című filmjének egyik főszereplője, Trine Dryrholm kapta meg. A legjobb férfialakítás díját az Inhebbek Hedi című tunéziai versenyfilm főszereplője, Majd Mastoura vehette át. A legjobb forgatókönyvnek járó Ezüst Medvét a Zjednoczone Stany Milosci (A szerelem egyesült állama) cím lengyel film rendező-forgatókönyvírójának, Tomasz Wasilewskinek ítélte oda a zsűri.