2024. szeptember 3., kedd

Tizennyolc európai film

Az Újvidéki Művelődési Központban holnap kezdődik az európai filmek ötödik fesztiválja

Az Újvidéki Művelődési Központban holnap kezdődik és május 20-áig tart az európai filmek fesztiválja. A nyitófilm a hazai Smrdljiva bajka című alkotás, Miroslav Momčilović rendezésében, Žarko Laušević és Jelena Đokić főszereplésével. Ezt holnap este fél nyolctól láthatja a közönség. A következő napokon a vetítések este 7 órakor kezdődnek.

A filmfesztivál az Újvidéki Művelődési Központ és az EU-infópont közös szervezésében valósul meg az Európai Unió, valamint Újvidék Város Művelődési Közigazgatási Hivatalának támogatásával.

– A filmvetítésekre a belépés díjtalan, azzal a feltétellel, hogy az ingyenes belépőjegyeket az EU-infópont irodájában, a Mihajlo Pupin sugárút 17. szám alatt, vagy a Katolikus porta 5. szám alatt található Újvidéki Művelődési Központ jegyirodájában igényelhetik az érdeklődők – tudtuk meg a tegnapi sajtótájékoztatón Đorđe Kaćanskitól, a filmfesztivál programjának szerkesztőjétől. Mint hozzátette: az Újvidéki Művelődési Központnak lehetősége nyílik arra, hogy az elkövetkezendő időszakban néhány igazán kiváló filmes eseményt szervezzen, mégpedig kitűnő feltételek között, hiszen a központ elmondhatja, hogy jelenleg az ország legmodernebb vetítő- és hangtechnikai rendszerével rendelkezik.

– Az európai filmek fesztiválján 18 európai filmet láthat a publikum, 18 egymástól teljesen eltérő világlátásba nyerhetünk betekintést, amikor is egyéni esetekről, szereplőkről és valós problémák megközelítéséről beszélhetünk – tudtuk meg Kaćanskitól. Mint közölte, az európai filmek fesztiválja május 20-án zárul, és már másnap, május 21-én filmválogatást láthat a közönség a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál anyagából, ez lesz a Beldocs eho elnevezésű rendezvény. Május végén, illetve június elején spanyol filmválogatást vetítenek, ez 2008 óta a belgrádi Cervantes Intézettel közösen kerül megrendezésre Az idei év legjobb spanyol dokumentum- és játékfilmjei kerülnek majd bemutatásra – hangzott el sajtótájékoztatón.