2024. szeptember 3., kedd

Hajdu Szabolcs és Till Attila filmje Karlovy Varyban

Az Ernelláék Farkaséknál című film egyik operatőre a szabadkai K. Kovács Ákos

51. alkalommal rendezik meg július 1. és 9. között Európa egyik legnépszerűbb nemzetközi filmfesztiválját a cseh fürdővárosban, Karlovy Varyban. A több mint 150 filmalkotást felvonultató idei programot sajtótájékoztatón ismertették a szervezők Prágában. A bejelentett programban két magyar név is szerepel: Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című alkotása a versenyfilmek között indul a Kristály Glóbuszért, Till Attila Tiszta Szívvel c.alkotása pedig az első és második filmeket felvonultató East of the West programot nyitja meg. Karlovy Vary Közép-Európa egyetlen A kategóriás nemzetközi filmfesztiválja.

Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál (It's Not the Time of my Life) című filmjében, tavaly bemutatott, saját színházi előadását dolgozza fel. A film az egymástól eltávolodott rokonok újra találkozása által felszínre törő konfliktusok sorát mutatja meg: Eszter nővére, Ernella családjával egy év után hazatér Skóciából, és Eszterék kénytelenek őket befogadni. A kényszerű együttlét szembesíti a családtagokat egymással, felszínre hozva a két család között feszülő ellentéteket.

Hajdu Szabolcs saját otthonában a családjával és operatőr szakos tanítványaival – köztük a szabadkai K. Kovács Ákossal – készítette a filmet, amely a nagy moderneket, Cassavetest, Bergmant idéző fojtogató kamaradráma. Szarkasztikus humorú, finom rajzolatú portré a mai Magyarország hétköznapjairól.

Az East of the West (A Nyugat Keletje) című versenyprogramot a Tiszta szívvel (Kills on Wheels) július 2-án nyitja meg, a rendező, Thuróczy Szabolcs, Fenyvesi Zoltán, Fekete Ádám főszereplők és Stalter Judit producer jelenlétében. Till Attila második játékfilmje egy akció-vígjáték egy kerekesszékes bandáról, ahol két fiatal mozgássérült közeli barátságot köt egy vagány kerekessszékes bérgyilkossal, és a maffia szolgálatába állnak.