2024. szeptember 2., hétfő

Olasz film nyitja meg a 23. Palicsi Filmfesztivált

Az idei Lifka Sándor-díjat Slobodan Šijan belgrádi és Ulrich Seidl ausztriai rendező kapják

A Palicsi Filmfesztivál július 16-ától 22-éig tart, de előtte ezúttal is felújított klasszikus filmeket tekinthetünk meg Szabadka főterén. Idén is odaítélésre került a Lifka Sándor-díj, amelyet Slobodan Šijan belgrádi és Ulrich Seidl ausztriai rendező kapják. A filmfesztiválról Ilija Tatić, a palicsi filmfesztivált szervező szabadkai Szabadegyetem igazgatója, valamint Petar Mitrić és Tolnai Szabolcs szelektorok számoltak be. Mint azt hallhattuk, megközelítőleg száz film kerül bemutatásra, 13 programrészben. A fő programban 14 alkotás kap helyet, ebből kettőt versenyen kívül vetítenek le. A fesztivált Gianfranco Rosi olasz rendező Fuocoammare (Tűz a tengeren), a Berlini Filmfesztivál díjnyertes alkotása nyitja meg. A Párhuzamok és keresztutak programrészre a szabadkai Szabadegyetemen az Eurocinema moziban kerül sor, míg a fiatal alkotók ezúttal is a palicsi Abbáziában mutatkoznak meg. Az idei filmfesztivál fókuszába a balti országok, azaz Litvánia, Lettország és Észtország új filmtermése kerül. Mivel ezen országok kiemelkednek az animációs alkotások terén, egy ilyen válogatást is láthat a közönség, sőt a Klasszikusok a téren programrészben is ízelítőt kaphatunk a balti országok filmhagyományából. A Palicsi Filmfesztivál keretében ezúttal is lesznek környezetvédelem témájú filmek, amelyeket tanácskozás is kísér, valamint bemutatásra kerülnek kiemelkedő rövidfilmek, moziforgalmazásba került új európai filmek, a Szemtől szembe programrész pedig a fiatalokat szólítja meg. Az új magyar filmek programrészről Tolnai Szabolcs szólt:

Petar Mitrić, Ilija Tatić és Tolnai Szabolcs a sajtótájékoztatón

Petar Mitrić, Ilija Tatić és Tolnai Szabolcs a sajtótájékoztatón

– A filmeket Siflis Zoltán válogatta, többnyire a legfrissebb alkotásokat. bemutatva. Azzal tisztában kell lenni, hogy Magyarország határain kívül, a palicsi filmfesztiválon vetítik a legtöbb magyar filmet, az új magyar filmtermést a Palicsi Filmfesztivál évről évre bemutatja. Ez így lesz idén is azzal, hogy Till Attila filmje a fő programrészben is helyet kapott, de a Párhuzamok és keresztutak programrészbe is bekerült két magyar alkotás. Aki szívén viseli a magyar film sorsát, a Palicsi Filmfesztiválon kielégítő válogatást kaphat az újdonságokból – hallottuk Tolnai Szabolcstól.

A fesztiválnak ezúttal is lesznek kísérőrendezvényei, számíthatunk koncertekre, kiállításokra, tanácskozásra, kerekasztal-beszélgetésre, filmműhelyre és a filmkritikusok vitafórumára. A filmfesztivál keretében a több mint nyolcvan tagot számláló VU-Orkest szimfonikus zenekar ad hangversenyt.