2024. szeptember 2., hétfő

Száz film a filmkedvelőknek

Vasárnaptól filmklasszikusok Szabadka főterén, a palicsi filmfesztivál fő rendezvénye 16-án kezdődik

Az Európai Filmek 23. Nemzetközi Fesztiváljának kísérőrendezvényei már vasárnap elkezdődnek, és a következő hét folyamán is 21.30-tól régi európai filmek digitalizált változatait tekintheti meg a közönség Szabadka főterén. Hétfőtől kezdetét veszi az idei Lifka-díjasok filmjeit bemutató programrész is. Az Eurocinemában 17.30-tól Slobodan Šijan, míg 19.30-tól Ulrich Seidl alkotásait nézhetik meg az érdeklődők, a vetítések díjtalanok.

A palicsi filmfesztivál július 16-án kezdődik, a fesztivált a két Lifka Sándor-díjas rendező nyitja meg. Az idei filmfesztiválról Ilija Tatić, a palicsi filmfesztivált szervező Szabadegyetem igazgatója, valamint Petar Mitrić és Tolnai Szabolcs szelektorok számoltak be. Idén megközelítőleg száz filmet láthatunk. A fesztivál fókuszába a balti országok új filmtermése kerül. A szelektorok elmondása szerint a fesztivál egyes programrészeiben a családra összpontosít, de a szabadságjogokat érintő témákat is előszeretettel boncolták a filmesek. Mint azt hallhattuk, a költségvetés csökkentése ellenére is színvonalas műsort sikerült összeállítani, és nem maradnak el a kísérőrendezvények sem, így zenei és egyéb programokra is számíthatnak a látogatók: holland szimfonikus zenekar lép fel, lesznek rockkoncertek, valamint vitafórumok, műhelymunkák és kiállítások is.

A zsűrit idén Yeşim Ustaoğlu (Törökország), Riina Sildos (Észtország), Aistė Diržiūtė (Litvánia), Michaela Kezele (Németország) és Stefan Arsenijević (Szerbia) alkotja, míg a kritikusok zsűrijét Maria Ulfsak-Šeripova (Észtország), Marina Richter (Ausztria) és Colette de Castro (Franciaország). Ezúttal a közönség is szavazhat, a legtöbb szavazatot kapó film pedig a Gorki list díját kapja meg. A szervezők szerint ennek célja, hogy a nézőközönséget jobban bevonják a filmfesztivál menetébe.

A vetítések helyszínei

Idén változások állnak be a vetítés helyszíneit illetően. A Párhuzamok és keresztutak programrészre az Eurocinemában kerül sor, a környezetvédelmi témájú filmeket és a Szemtől szembe új programrészt a Szabadegyetem dísztermében kísérhetik figyelemmel az érdeklődők, míg az új balti és magyar filmeket a Lifka Sándor moziban. A versenyprogram viszont továbbra is Palicson a nyári-, azaz a szabadtéri színpadon zajlik, míg a fiatal európai szellemiséget bemutató programrész az Abbáziában. A belépő 300 dinár egy napra, azaz két filmre a versenyprogramot illetően, és 200 dinár a Párhuzamok és keresztutak programrészre, a többi program díjmentesen látogatható, és idén is közlekedik szervezett autóbusz Palics és Szabadka között.

– Évről évre egyre színvonalasabb európai filmek készülnek. Nem is volt túlzottan nehéz összeállítani a műsort. A palicsi filmfesztivál nemzetközi hírnévre tett szert, egészen új filmeket is láthatunk, amelyek világpremierje mostanában zajlik. A fesztivál így nagyon is időszerű és átfogó képet nyújt az európai filmtermésről. Idén több film boncolja a család és a karrier kérdését, a generációs különbségeket, de találkozunk a menekültekről szóló témákkal is. A statisztikák alapján Magyarország határain kívül a palicsi filmfesztivál mutatja be a legtöbb magyar filmet. Ezt a hagyományt mindenképpen ápolni kellene, és fontos, hogy ennek jelentőségét Magyarország is felismerje. Küldetésemnek érzem, hogy nagyobb együttműködést valósítsunk meg Magyarországgal – mondta Tolnai Szabolcs.

Magyar alkotók filmjei a filmfesztiválon

Ezúttal is számos magyar filmet tekinthetünk meg majd a palicsi filmfesztiválon. A versenyprogramban kapott helyet Till Attila Tiszta szívvel című produkciója, a Párhuzamok és keresztutak programrészben Fliegauf Benedek Liliom ösvény, valamint a Buharov fivérek Az itt élő lelkek nagy része című alkotása, míg a fiatal európai szellemiségű filmeket bemutató programrészben Tolnai Szabolcs Minotaurusz-filmje lesz megtekinthető. Az új magyar filmek műsoraként az Anyám és más futóbolondok a családból című film Fekete Ibolya rendezésében, a Hajnali láz (Gárdos Péter), a Zero (Nemes Gyula), a Betonzaj (Kovács István), a Szerdai gyerek (Horváth Lili), az Utóélet (Zomborácz Virág) és az Ernelláék Farkaséknál című Hajdú Szabolcs által rendezett film tekinthető meg. Utóbbit a rendező támogatás nélkül készítette el, operatőr szakos tanítványaival együttműködve, egyikük pedig a szabadkai K. Kovács Ákos. A filmet Karlovy Vary után Palicson is megtekintheti a közönség. Az új magyar filmekről Siflis Zoltán szelektor az alábbiakat mondta:

– Az utóbbi években a magyar filmek rendre díjazottak lettek rangos filmfesztiválokon. Az új filmes generáció bizonyította azt a tehetséget és folytonosságot, ami az elmúlt ötven év magyar filmgyártására volt jellemző. Nem csupán továbbviszik a magyar filmkészítést, de ma is ott vannak az európai filmesek élmezőnyében. Ez azért jó, mert az elmúlt években többször volt szó arról, hogy válságban van a magyar a filmművészet. Ez így nem igaz, a filmművészet nem volt válságban, hanem Magyarország átrendezte a filmgyártás alapjait, a beígért változás pedig meghozta az eredményeket. A filmek akkor izgalmasak, ha valós társadalmi helyzetekből, közegekből kibontakozó egyéni sorsokat, konfliktusokat dolgoznak fel, vagy ezekre reagálnak. Azt tapasztalhatjuk, hogy a fiatalok egészen új stílust fedeznek fel, inkább ironikusan kezelik a társadalmi helyzetet és valóságot, egyfajta lélekfelszabadító stílusban, ami ugyanakkor érdekes formai, rendezői megoldásokra ad lehetőséget. Ez az iróniahullám a hetvenes-nyolcvanas években a cseh filmekre volt jellemző. Ezt vette át részben a magyar fiatal filmes generáció – fejtette ki Siflis Zoltán.