2024. szeptember 3., kedd

Tehetséges, új generáció lép színre

A világ vezető szaklapjai dicsérik a Hajdu-film egyetemista operatőreit

Az 51. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál díjátadóján a verseny legrangosabb elismerésének számító Kristály Glóbuszt nyerte Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmje. A film operatőrei a Budapesti Metropolitan Egyetem végzős Filmoperatőr művész mesterszakos hallgatói: Chilton Flóra, Gajdics Dávid, Hejüsz Betti, Kisteleki Márton, Miskolczi Péter, Szalai Márk, Pásztor Péter, Simon Tamás, Szilágyi Gábor, Tóth Levente, K. Kovács Ákos, Tímár Gergely.

A hallgatók az elmúlt évben Hajdu Szabolcs rendezői kurzusán vettek részt, a forgatáson pedig a film egy-egy részének operatőri feladatait látták el, így a gyakorlatban is kipróbálhatták a tanultakat.

A július 7-én tartott bemutató után a világ két vezető szaklapja, a Variety és a The Hollywood Reporter külön kiemelte a „metropolitanes” diákok teljesítményét.

A The Hollywood Reporter azt írta: „Színházi eredete és az egyetlen helyszín ellenére egyáltalán nem tűnik színpadiasnak, mert a rugalmas kamerakezeléssel mindig közel marad a szereplőkhöz. A látvány egysége különösen annak tudatában meglepő, hogy nem kevesebb, mint 13, nem túl rutinos operatőr munkáját dicséri, akik egy-egy részt forgattak. Ők mindannyian Hajdu filmiskolai tanítványai.”

A Variety szerint: „Az ügyes filmadaptáció kifinomultan használja a nagyközeliket és a folyamatos kameramozgást a lakáson belül, így egy pillanatra sem tűnik színpadiasnak, annak ellenére sem, hogy a cselekmény mindvégig ugyanabban a szűk térben zajlik. A kifinomult és egységes képi világ rácáfol arra a tényre, hogy Hajdu nem kevesebb, mint 13 operatőrrel dolgozott, akiket a tanítványai közül választott. A kreatív kamerahasználat és a beállítások – gyakran a képeken belül is újabb kereteket jelölve ki – azt mutatják, hogy egy tehetséges, új generáció lép színre a magyar filmgyártásban.”