2024. szeptember 2., hétfő
Európai Filmek 23. Nemzetközi Fesztiválja – Palics

A német Toni Erdmann lett a legjobb film

Fliegauf Bence Liliom ösvény című filmje a legjobb a kritikusok zsűrije szerint
Hajdu Szabolcs és stábjának egy része a palicsi fesztiváli sajtótájékoztatón

Hajdu Szabolcs és stábjának egy része a palicsi fesztiváli sajtótájékoztatón

Akárcsak eddig is, az utolsó nap került sor a palicsi nemzetközi filmfesztivál eredményhirdetésére. A zsűrit idén Yeşim Ustaoğlu (Törökország), Riina Sildos (Észtország), Aistė Diržiūtė (Litvánia), Michaela Kezele (Németország) és Stefan Arsenijević (Szerbia) alkotta. A döntésük alapján az Arany Torony-díjat kiérdemlő legjobb filmalkotás a Maren Ade rendezésében készült Toni Erdmann című német produkció lett, míg a legjobb rendezőnek járó díjat Cristian Mungiu, a román Graduation (Érettségi) című film rendezője kapta. A zsűri idén úgy döntött, hogy két különdíjat ítél oda, az elsőt a Miloš Radović rendezte Dnevnik mašinovođe (Egy mozdonyvezető naplója) szerbiai produkciónak, a másikat pedig a lengyel-svéd koprodukcióban készült United States of Love című filmnek, amely rendezője Tomasz Wasilewski.

A Párhuzamok és keresztutak programészben bemutatott alkotásokat ezúttal is a nemzetközi kritikusok zsűrije bírálta el, amelyet Maria Ulfsak-Šeripova (Észtország), Marina Richter (Ausztria) és Colette de Castro (Franciaország) alkotott. Döntésük értelmében a legjobb film Filegauf Bence Liliom ösvény című filmalkotása lett, míg különdíjat a Marko Škop rendezte szlovák Eva nova alkotás kapott.

Idén egy új programrészre is sor került, a Szemtől szembe keretében fiatalokat érintő témájú filmeket vetítettek, ezeket pedig fiatal filmesek, a Szabadegyetem filmklub tagjai, Lara Majkić, Sara Simović, Pavle Menalo, Saša Papić és Viktor Pasterko bírált el. Az itt bemutatott filmek közül legjobbnak a The Lesson (Lecke) című bolgár-görög koprodukciót emelték ki Kristina Grozeva és Petar Valchanov rendezésében.