2024. szeptember 2., hétfő

Kusturica Barátság-érdemrendet kapott Putyintól

Szerinte az orosz államfő egyensúlyt hozott a világpolitikába

Emir Kusturica szívesen megfordulna gyakrabban is Oroszországban, ahol filmet is akar forgatni.

A világhírű szerb filmrendező pénteken Moszkvában beszélt erről, ahol Barátság-érdemrendet vett át Vlagyimir Putyin orosz elnöktől "a népek közti barátság és együttműködés megerősítéséhez, az orosz nyelv külföldi megőrzéséhez és népszerűsítéséhez való jelentős hozzájárulásáért".

A tervezett oroszországi forgatásról azt mondta, hogy több ötlete is van, de még nem tudja, melyiket valósítsa meg. Oroszország mellett Franciaországban is akar filmet forgatni.

"Egy angol produkció kivételével eddig csupa szerb filmet készítettem. Most kell csinálnom egy oroszt és egy franciát is" - mondta újságíróknak oroszul a 61 éves filmművész, aki a szerb mellett francia állampolgársággal is rendelkezik.

Megjegyezte, hogy amikor először találkozott Putyinnal, még egyáltalán nem beszélt oroszul, de most már folyékonyan, tolmács segítsége nélkül köszönhette meg az orosz elnöknek a magas kitüntetést.

"Ez nagyon nagy kitüntetés nekem, mert úgy gondolom - és hiszem -, hogy Putyin elnök olyan ember, aki egyensúlyt vitt a világpolitikába" - mondta a Kremlben a szerb filmrendező.