2024. szeptember 4., szerda
Egyperces kritika a Cinema City két filmjéről

Hősmítosz egy rémálomról

A tűzér (Artiljero, 2012). Rendezte és a forgatókönyvet írta: Srđa Anđelić. Fényképezte: Radan Popović és Dušan Joksimović. Vágó: Đorđe Marković. Zene: Nemanja Mošurović. A főbb szerepekben: Jovan Kolarić, Ana Konjović, Nebojša Glogovac, Petar Božović.

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy film. Nyírás (Šišanje) volt a címe, és az általam leginkább gyűlölt alkotások listáján az első helyet bitorolta kontárságáért, és mert látens mód éltette a futballszurkolók barbár vérengzését, hibásan összevonta a náci ideológiával, egyszóval – hazudott.

Honnan is tudtuk volna, hogy ez nem a legrosszabb, ami a szerb kinematográfiával történhet?!

A logikátlanságokkal és dramaturgiai mellényúlásokkal teli fasiszta propagandánál csak egy dolog rosszabb: a telitalálatra hegyezett, okosan megszerkesztett, az amerikai filmek pátoszfokozatát ostromló fasiszta propaganda. Na ez A tüzér.

Kicsi ártatlan focirajongó, aki bátyja valahai álmából él: a Crvena zvezda egyszer még hatalmas lesz, mint egykoron. A szerelmes Ana minden erejével segít a fiúnak, amikor az kitalálja: vissza kell hozni a Manchesterben játszó Nemanja Vidićet a csapatba. Ennek érdekében elmegy fegyveres rablásig, értelmetlen köztulajdon-rongálásig és még értelmetlenebb verekedésig. A film pedig mindezt hősi eposzba, romantikus muzsikába foglalja, a „sajnáljuk meg a bűnözőket” jelszó nevében.

A vetítésről távozva egyetlen kérdésem marad.

Miféle ország az, ahol ezt a filmet közpénzből le lehet forgatni?

Ágydialógusok videoklipekkel

 A szerelem később érkezik (Ljubav dolazi kasnije, 2013). Rendezte, saját novelláiból filmre írta és vágta: Hadži-Aleksandar Đurović. Fényképezte: Bojan Rakić. Zene: Saša Mirosavljević-Don. A főbb szerepekben: Milica Stefanović, Andrej Šepetkovski, Goran Jevtić, Ljubinka Klarić, Aleksandar Đurica.

Az IMDb-n döbbenten látom, hogy bár ez Hadži-Aleksandar Đurović első egész estés filmje, de ez a srác nem író, aki rendez, hanem rendező, aki ír. És az előbbi esetben talán somolyogtató volna ez a próbálkozás, az utóbbiban azonban halálos bűn. Tudniillik már az alapanyag, a rendező saját novelláskötete sem tűnik filmre illőnek, a megvalósítás pedig kis jóindulattal ígéretes amatőr munkának nevezhető.

A szerelem később érkezik nem nézhetetlen. Nem is pokolian rossz. Egyszerűen csak semmilyen.

Ja, és ha valaki rájön, mit keres minden jelenetben Julian Barnes Booker-díjas regénye, A vég érzete, szóljon.