2024. szeptember 3., kedd

Dobro učiniti još boljim

Poslovna konferencija "Connect+Grow" biće održana i ove godine

Druga poslovna konferencija "Connect+Grow" biće održana 19. i 20. septembra na Velikoj terasi na Paliću. Konferencija je prvi put organizovana prošle godine kako bi mađarskim preduzetnicima u Vojvodini pružila priliku da uče, da se povežu i upoznaju jedni druge. Događaj pruža preduzetnicima jedinstvenu priliku da dva dana slušaju prestižne predavače kako bi se upoznali sa trendovima u poslovnoj sferi, kao i da podignu sopstveni biznis na viši nivo posredstvom ovih uticaja. Konferencija je događaj osmišljen i uspostavljen od strane Saveza vojvođanskih Mađara, koji organizuju Fondacija "Prosperitati" i Udruženje mađarskih preduzetnika Vojvodine uz podršku Vlade Mađarske. Prepoznajući važnost konferencije, "Mađar so" je njen medijski partner ove godine. Ugovor o tome su proteklih dana potpisali Edvina Erdedi, direktorica "D.o.o. Magyar Szo Lapkiado Kft."-a, i Zita Nađ, upraviteljka Fondacije "Prosperitati".

Balint Juhas je kao organizator dao izjavu za naše novine o nastanku "Connect+Grow" konferencije.

– Za vezi više stvari možemo reći da se Vojvodina može smatrati pionirom. Takav je Program ekonomskog razvoja, a takve su i ekonomske saradnje pokrenute kao rezultat ovoga, kao i naš mentorski program, nastao da ih stimuliše i da jača preduzetničke odnose i mikro-zajednice. Počevši od Vojvodine, ova dva su postali mere nacionalne politike na nivou Karpatskog basena. Izgradili smo snažnu preduzetničku zajednicu u Vojvodini, sa masovnim događajima, masovnom organizacijom i živim, svakodnevnim odnosima, koji se ogledaju u prijateljstvu, saradnji i poslovnim odnosima, ali se mogu meriti i poslovnim uspehom. Što se tiče "Connect+Grow" konferencije, možemo reći da smo mi učili od drugih. Kako je naša preduzetnička zajednica jačala, postavilo se pitanje potrebe za profesionalnim forumom, forumom na kome će mađarski preduzetnici iz Vojvodine moći da se upoznaju sa najnovijim trendovima, gde mogu da steknu znanje koje je konkurentno na tržištu, gde mogu da grade odnose i mogu da se umrežavaju. Tada je došla ideja da se organizuje stručna ekonomska konferencija. Potrudili smo se da ovo bude jedinstven, dinamičan događaj po izgledu i sadržaju, primeren današnjem dobu i potrebama preduzetnika. U ovome smo uspeli. "Connect+Grow" je događaj koji je bio preko potreban, jer u Vojvodini ne postoji ovako kvalitetan događaj na mađarskom jeziku, a naši preduzetnici ne mogu nigde drugde da pristupe ovom nivou znanja – naveo je Balint Juhas, koji je rekao i da događaj pruža priliku za promociju malih preduzetnika i preduzetnika početnika, a brojnim pratećim događajima i neformalnim programima pokušava da ojača odnose mađarskih preduzetnika u Vojvodini.

Balint Juhas / Fotografija Edvarda Molnara

Balint Juhas / Fotografija Edvarda Molnara

Zita Nađ, upraviteljka Fondacije "Prosperitati", predstavila je našem listu program ove dvodnevne konferencije.

– Pripreme za poslovnu konferenciju su u punom jeku. Tokom dva dana, devet govornika će održati predavanje, a održaće se i interaktivna diskusija pod nazivom "Preduzetnici iskreno", po uzoru na prošlogodišnji događaj. Ove godine ćemo "plivati sa dve ajkule". Stižu nam Peća Balog i Sabina Toman, a imaćemo i renomirane govornike kao što su Kristian Štejgervald, psiholog Bence Peter Biro, Laslo Ratgeber i Niki Forai, ona će govoriti o preduzetničkoj slobodi, biće sa nama i Albert Eduard Mate, stručnjak za prodaju, o ovome će voditi razgovor, kao i učiteljica svesti i samospoznaje, Natalia Vičapi. Andor Koza će biti sa nama kao lokalni preduzetnik i ispričaće nam svoja iskustva, jer je važno da Vojvođani osete da i mi imamo stručnjake od kojih možemo da učimo – čuli smo od Zite Nađ. Rukovoditeljka Fondacije "Prosperitati" je takođe rekla da u okviru programa "Preduzetnici iskreno" obradiće problem smene generacija na primeru dva porodična preduzeća. Zainteresovane na događaju čekaju različiti programi, kao što su na primer promocije domaćih proizvoda, ali istovremeno pružaju i prostor za neformalne razgovore.

Zita Nađ / Fotografija Edvarda Molnara

Zita Nađ / Fotografija Edvarda Molnara

Andor Koza je kao preduzetnik učestvovao u organizaciji prošlogodišnje i ovogodišnje manifestacije, a ovoga puta će biti prisutan na konferenciji i kao govornik.

– Prošle godine smo pokušali da podignemo letvicu visoko i pozvali smo govornike od kojih smo zaista mogli da učimo. Svaki detalj je bio visokog kvaliteta i uspeli smo da nadmašimo očekivanja. To nam nas je stavio pred izazove pri organizaciji ovogodišnje manifestacije, jer dobro moramo učiniti još boljim. Zato je važno da ove godine već „plivamo sa dve ajkule“, ali smo pored njih uspeli da pozovemo i govornike koji predstavljaju jedan visok nivo. Da je naša prošlogodišnja manifestacija bila uspešna i korisna govori i činjenica da su lokalni preduzetnici koji su podržali manifestaciju i ove godine sa nama, ali imamo i nove pokrovitelje. U svom izlaganju bavim se takozvanim vojvođanskim načinom razmišljanja, pokušavam da kroz priče pokažem kakvi smo mi, mađarski preduzetnici u Vojvodini, trudim se da malo istaknem naše slabosti i vrline, i pokušavam da pokažem put da promenimo naše razmišljanje tako da bi verovali da je i u Vojvodini sve moguće i da se ovo ne mora doživljavati kao mana, rekao je Andor Koza.

Andor Koza / Fotografija Edvarda Molnara

Andor Koza / Fotografija Edvarda Molnara

Na naše pitanje, predsednik Tamaš Tot, u ime Udruženja mađarskih preduzetnika Vojvodine, koji već postoji više od deset godina i ima 150 članova, rekao nam je da je važno da se preduzetnici stalno razvijaju.

– Već nekoliko godina unazad se pojavila potreba da donesemo jednu modernu ekonomsku konferenciju koja će zadovoljiti sve potrebe mađarskih preduzetnika u Vojvodini, jer čvrsto verujemo da nijedan posao ne može biti razvijeniji od samog preduzetnika, rukovodioca posla, tako da postoji potreba za kontinuiranim učenjem, a najbolji način za to je učenje od najboljih. Na konferenciji "Connect+Grow" možemo čuti govornike koji ne samo da znaju da pričaju, već su se dokazali u životu. Pokušavamo da odgovorimo na pitanja koja se tiču preduzetnika, kao što su veštačka inteligencija, koja će biti nezaobilazna u razvoju, ili društveni mediji, marketinški alati, korporativna psihologija, upravljanje stresom. Jedan od glavnih ciljeva konferencije je da izazove potrebu za kontinuiranim učenjem kod preduzetnika. Obuka je u kontinuirana u zapadnom svetu, a mi želimo da to bude uobičajeno i među Mađarima u Vojvodini, rekao je Tamaš Tot. Čelnik ovog udruženja je rekao da su nakon prošlogodišnje manifestacije dobili pozitivne povratne informacije, što dokazuje i činjenica da su oni koji su bili prošle godine takođe nagovestili nameru da učestvuju i ove godine. Tamaš Tot je takođe izneo mišljenje da je jačanje, opstanak i razvoj mađarskih preduzetnika u Vojvodini od suštinskog značaja za čitavu zajednicu, jer preduzetnici zapošljavaju lokalno stanovništvo, uplaćaju porez u lokalni budžet, učestvuju u podršci raznih organizacija, to jest važni su akteri u životu zajednice.

Tamaš Tot / Fotografija Edvarda Molnara

Tamaš Tot / Fotografija Edvarda Molnara

Nyitókép: Zita Nađ i Edvina Erdedi na potpisivanju ugovora o medijskom partnerstvu / Fotografija Edvarda Molnara