2024. szeptember 4., szerda

Egy politikummal áthatott fesztivál

A Körök nyerte a 6. Cinema Cityt

Az idei Cinema City úgy nyitott, hogy a büdzséről panaszkodott, a nyitófilm a cenzúráról és a filmkultúra haláláról szólt, tehát mondhatjuk, hogy az egész rendezvényt áthatotta a politikum. Talán az sem véletlen, hogy a szabadtéri vetítéseket az idén a képviselőház tövében tartották. A fesztivál zsűrije pedig döntését egy felkéréssel indította: „Kérjük a szerb kormányt, hogy továbbra is támogassa a filmet. A mozi az ország legjobb nagykövete külföldön, és hozzájárul, hogy jobban megértsék Szerbiát. Hisszük, hogy a filmet segíteni kell.”

A fesztivál legjobb alkotása (és ebben semmi meglepetés nincs) Srdan Golubović Körök című munkája lett, amely a háromtagú bizottságot – Katrin Gebbe rendezőnőt, Chad Chenouga színészt és Marek Rozenbaum izraeli producert – „mélyen meghatotta”. A legjobb rendezés díját Bojan Vuk Kosovčević, az Örvény rendezője érdemelte ki, elsősorban akciójeleneteiért. A legjobb forgatókönyvnek A hamisítóé bizonyult, amely a rendező Goran Marković és a főszereplő Tihomir Stanić munkája.

A legjobb főszereplő díja nem volt kétséges: Nebojša Glogovac az idei felhozatal egyharmadában szerepelt, így ő a leginkább jelen levő színész a fesztiválon. A díjat a Körökben és A tűzérben nyújtott alakításáért kapta. A legjobb női főszereplő elismerését Dara Džokić vehette át, a Kihalásban eljátszott anyáért.

A fődíjak mellett a zsűri öt különleges elismerést is kiosztott. Így jutalmazták az Élni-halni-vetkőzni rendezőjét, Kosta Đorđevićot a pörgős első filmért, Hristina Popović színésznőt a Körökért és Nikola Rakićevićet a Körökben és az Élni-halni-vetkőzniben nyújtott, nagyon különböző alakításaiért. Nebojša Đorđević az Örvény főszerepéért vehetett át különdíjat. A bizottság jutalmazta a Hol van Nađa? csapatát is a remek közös munkáért és a stílusegységért.

Az Up to 10 000 Bucks programsorozat fődíját a Ha egyszer egy éjszakán bármikor című film nyerte el. A legjobb animációs filmnek járó különdíjat pedig a Visszatérés rendezője vehette át.