2024. szeptember 4., szerda

Ütközések egy philadelphiai vadászaton

Filmvetítések az Újvidéki Színházban

A tolerancia kényes téma: az Újvidéki Színház öt színházi bemutatója is kevés lesz, hogy zöldárga vergődjünk vele. Csak körbejárjuk, folyamatosan, mindig a szemünk sarkából kacsingatva felé. Vagy célba vesszük, különböző irányokból. Utcakövekkel, tégladarabokkal dobálózunk, hátha beletrafálunk valamibe.

Színházunk idei évadja az elfogadás aktusával foglalkozik – szűkebb és tágabb társadalmi kontextusba helyezve azt. Emellett azonban arra is szükség van, hogy a tolerancia egy-egy szegmensét máshogy, más szempontból is megvilágítsuk. Ezért született meg az ötlet, hogy minden egyes bemutatót filmvetítésekkel körítsünk.

A Kéjpart című előadás, amely Michał Witkowski díjnyertes regényéből bontakozik ki az Újvidéki Színház kistermében, és amelyet Puskás Zoltán rendez Kőrösi István, Pongó Gábor és Sirmer Zoltán triumvirátusát terelgetve a cél felé, féldokumentarista játék a bűnnel, a szabadsággal, a homoszexualitás és a kirekesztettség témáival.

A kirekesztés aktusával foglalkoznak hát azok a filmek is, amelyeket műsorra tűzünk a Művészklubban.

Az elsőt, Jonathan Demme sokoscardíjas Philadelphiáját Tom Hanksszel és Denzel Washingtonnal a főszerepben csütörtök este láthatja a nagyérdemű, 8 órai kezdéssel. Az alkotás egy AIDSes ügyvéd kálváriáját mutatja be, akit a munkahely és a társadalom egyaránt kizár magából.

Egy hét múlva, szerdán, 16-án egy kuriózum következik: a tavalyi cannes-i filmfesztiválról Arany Pálma-jelöléssel részt vevő és a legjobb színész díjával távozó A vadászat, amelyet az Ünnep dogma-rendezője, Tomas Vinterberg jegyez. Egy békés falu lakói egy ártatlan tanárt pedofíliával vádolnak... A bemutató előtt két nappal, vagyis 23-án pedig Paul Haggis antirasszista rémdrámáját, a sok szálon futó és sok érzelmet pengető Ütközéseket láthatja a közönség. A film 2004-ben a legjobb forgatókönyv, a legjobb vágás és a legjobb film díját érdemelte ki az Oscar-gálán.

A filmek a klasszikus népnevelés nevében kerülnek műsorra. A népnevelésért pedig belépőt nem szedünk,ugyebár.