2024. szeptember 4., szerda
A VAJDASÁGI MAGYAR MOZGÓKÉP NAPJA 2013

„Van alkotási igény”

Lifka Sándor szobrának megkoszorúzásával kezdődött hétfőn Szabadkán a Vajdasági Magyar Mozgókép Napja alkalmából szervezett rendezvény. A koszorú elhelyezésénél több vajdasági magyar filmkészítő is jelen volt. Siflis Zoltán filmrendező elmondta, hogy filmek készülnek, van alkotási igény, de igazi filmgyártásról mégsem beszélhetünk.

– Évente 2–4 film készül, s ez azt jelenti, hogy sikerül fenntartani a filmgyártás folytonosságát, de nagyobb jelentőségű vajdasági magyar filmgyártásról nem beszélhetünk. Viszont jelentkeznek fiatal alkotók is a filmjeikkel. Idén 2-3 fiatal alkotó is jelentkezett, s mondhatni, hogy szinte önerőből készítették el a filmeket, tehát van alkotói igény. Azt is hozzá kell tenni, hogy négy komoly költségvetésű film is készül. Készül Bicskei Zoltán filmje, Tolnai Szabolcs játékfilmje is befejezés előtt áll, és két nagy lélegzetű dokumentumfilm is forgatás alatt áll. Ezeket az alkotásokat várhatóan jövő ilyenkor láthatja is a közönség – hallottuk Siflis Zoltántól.   

A koszorúzás után a szabadkai Lifka Sándor Art moziban több filmet is láthattak a nézők. Először a Rajtam keresztül című dokumentumfilmet vetítették, majd az El című kisjátékfilmet, utána a Meghívottak című dokumentumfilmet, amelyet egy két perces animáció követett Rövid tippek művészeknek címmel. Végül a Concertino című 17 perces kisjátékfilm zárta a programot.