2024. szeptember 4., szerda

Csubrilo Zoltán dokumentumfilmjének sikere

A legjobb rendező-operatőr díját nyerte el Csubrilo Zoltán Még oda nem ér az idő című dokumentumfilmjével a martfűi második nemzetközi filmszemlén.

A Dokumentumfilmek a vidékről elnevezésű nemzetközi filmszemlén 12 európai ország 82 rövidfilmjét vetítették le. Az alkotások újszerű megközelítésben láttatják a nézővel a vidéken élő emberek és a táj kapcsolatát. A szakma szerint a szemle nagy hiányt pótol, hisz eddig nem volt ilyen seregszemle a hazai filmfesztiválok között. A szemle az Agrár és Falusi Ifjúsági Körök Megyei Egyesülete és a Europe Direct összefogásával valósult meg.

A filmfesztivál 2013. október 24. és 26. között zajlott.12 országból 82 filmet neveztek az alkotók. „Jobbnál jobb filmek vannak és neki zsűritársaival együtt majd dönteni kell, hogy ki kapja a díjat, akkor elkezd lelkiismeret-furdalása lenni” – tette hozzá Babiczky László zsűrielnök, Balázs Béla-díjas rendező. Mert mindenkinek nem lehet díjat adni, bármilyen jó filmekkel is neveztek az alkotók. A vidéki embereket, életet bemutató filmfesztivál ugyanis kedvelt rendezvénye a filmeseknek. Jó ezeket a filmeket forgatni. A zsűri végül 6 különdíjat adott át és 6 kategóriában hirdetett győztest. Különdíjat kapott Debreczeni László és Skultéty József Örökségünk c. filmje, mely rég elfeledett alföldi mesterségeket mutat be. Hagyományőrzés, környezetvédelem, szociológia, turisztika – több szemszögből közelítették meg az alkotók a vidéki emberek létét, fejlődését. Csubrilo Zoltán Még oda nem ér az idő c. filmjével lett kategóriagyőztes. A legjobb operatőr és rendező díjat kapta. Volt film, melyet Nádudvaron 20 évig forgattak. A Juhmérés Mérán 2 nap alatt forgott Kolozsvár mellett. Ez a film lett a Hagyományőrzés és vidéki értékek kategória győztese. A legjobb filmeket angol felirattal november végén Brüsszelben is bemutatják. Legközelebb 2015-ben rendezik meg a vidékről szóló dokumentumfilmek fesztiválját.