2024. szeptember 4., szerda

K. Kovács Ákos diplomafilmje a Berlinálén

A Budapesti Kommunikációs Főiskola két frissdiplomásának filmjét, a Ferge Roland rendezte és K. Kovács Ákos fényképezte El című, dialóg nélküli, fekete-fehér rövidfilmet meghívták a február 6-án kezdődő berlini nemzetközi filmfesztivál Generation elnevezésű programjába, amely ifjúsági és gyerekfilmekből mutat be válogatást.

A válogatásba meghívott mintegy 50 filmalkotás a Kristály Medve díjakért és a Generation zsűri díjaiért is versenyben van.

Az elvándorlásról szóló rövidfilm a Budapesti Kommunikációs Főiskola két frissdiplomása, Ferge Roland mozgókép és médiaismeret szakos és a szabadkai K. Kovács Ákos kameraman szakos hallgató diplomafilmje.

Az Alföldön forgatott El című rövidfilm képein magányos, felnőtt tekintetű gyermekek búcsúznak lakhelyüktől, egy ismeretlen országtól. „Bőröndöt, hangszert, kalitkát visznek magukkal. Elmennek. Vagy valamitől, valami felé menekülnek? Mi van a tekintetükben? Vajon meddig kell még cipelnünk – valamennyiünknek – ezeket a nehéz táskákat? Hol köthetünk ki végül? Ezekre a kérdésekre nekünk, a nézőknek kell válaszolnunk, miközben ezt a szótlan filmet nézzük. Sokan indulnak el a tanulás, vagy egy jobb élet reményében” – olvasható a film ismertetőjében.

A film zenéjét Kazai Ági írta, a konzulesek a BKF tanárai voltak: Salamon András rendező és Szabó Gábor operatőr, tanszékvezető. A film elkészítését a tartományi művelődési titkárság is támogatta.