2024. szeptember 3., kedd

Szerbiai fotográfusok nemzetközi sikere

A Szerbiai Fotószövetség „csapata” a hatodik helyen végzett a FIAP (Nemzetközi Fotóművész Szövetség) Olaszországban megrendezett Világkupáján a Barátság és szolidaritás témára kiírt versenypályázaton, 28 ország mezőnyében. A szerbiai „fotósválogatott” egyben kiérdemelte a szövetség elismerését (FIAP Honourable Mention) is. A kollekciók 20 fotográfiából álltak.

Az első helyen Olaszország végzett (175 ponttal), a második Vietnám (153), a harmadik Dánia (148). Szerbia a hatodik helyet szerezte meg 139 ponttal. A Szerbiai Fotószövetség eredménye bizonyítja, hogy a világ fotóművészetének élvonalába tartozik.

A zombori fotóklubból három szerző alkotása került az országos válogatásba: Dušan Kozoderovićé, Branko Mileševićé és Virág Istváné.

Az utóbbi szerző egyébként a minap három újabb elismerést is átvehetett. Az Experience nemzetközi kiállításon az Öregség című fotója FIAP-aranyérmet nyert, ami a világon a legrangosabb díj a fotográfusok köreiben. Erre a pályázatra 60 ország 402 szerzőjétől 6908 felvétel érkezett be. A díjazott fotón kívül Virág Istvánnak még 13 fotóját pontozásra elfogadta a zsűri.

A Miroc nemzetközi, körkörös (szemlén ugyancsak az Öregség-et az Amerikai Fotószövetség (PSA) aranyérmével tüntette ki a bírálóbizottság, és további 14 fotót fogadott el a zombori alkotótól. Erre a szemlére 59 országból 347 szerző pályázott összesen 4875 képpel.

A 19. nemzetközi Miniatűr pályázaton (XIX International Salon of Art Photographs Miniature 2014), a Szerbiai Fotószövetség bronzérmét nyerte a Ködben06 című fotóért, és még négy fotója nyert elfogadást.

Virág Istvánnak legközelebb Budapest 19. kerületében, a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház Előtér Galériájában nyílik majd kiállítása május kilencedikén, amelyen absztrakt alkotásait mutatja be.