2024. szeptember 3., kedd

Kincskeresés, avagy a kútfúró mesterek bölcsessége

Fejős Csilla filmjét mutatták be a szabadkai Lifka Sándor art moziban
Ótos András, Fejős Csilla és Kabók Erika a bemutató után

Ótos András, Fejős Csilla és Kabók Erika a bemutató után

Telt ház előtt vetítették le a szabadkai Lifka Sándor art moziban Fejős Csilla a Kútfúrás, avagy kincskeresés másképpen című filmjét.

Ez a szituációs dokumentumfilm a kútfúró mesterek cseppet sem könnyű mesterségét, sorsuk is kirajzolódik a filmben. Valós szereplők, valódi történetek alkotják a film tartalmát. Mint a bemutató után Fejős Csilla az őt faggató Kabók Erikának elmondta: sikerült olyan kapcsolatot kialakítani ezekkel a kútfúró mesterekkel, hogy a stáb végigutazhatta velük életük helyszíneit, állomásait, a kamerától függetlenül élték az életüket, tették a dolgukat.

– Amikor a közvetlen környezetemben először láttam kútfúrást, először láttam kútfúró mestereket kutat fúrni, mámoros izgalomba hozott mindez a látvány, a csövek, a ponyvák kavalkádja, és elém tárult a kútfúrók tapasztalata, tudása, tehetsége. Az egy évig tartó terepi munka során a stáb a kútfúrókkal Vajdaság szinte minden szegletében, sőt a Belgrád melletti falvakban is forgatott. A mesterek mindig gyorsan alkalmazkodtak az adott körülményekhez. Ösztöneikre hagyatkozva találták meg a vizet. A sikereket és a kudarcokat is méltósággal élték meg. Sokszor ők is az élet súlya és neheze alatt összeroppannak, de harcos lényként tovább küzdenek, és valahol ezt az utat szerettem volna érzékeltetni, hogy hogyan kell elfogadnunk a sorsunkat – összegezte tapasztalatait Fejős Csilla.

A Kútfúrás, avagy kincskeresés másképp című film operatőre és vágója Ótos András volt.