2024. szeptember 3., kedd

Nézz nagyon sok filmet május elsejére!

24. MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Együttlét, Komárom, 2014. április 29. – május 3.

Kevés olyan hangulatú film és zenei fesztivál létezik, mint a magyarországi Komáromban megrendezésre kerülő Mediawave fesztivál. Az idén 24. születésnapját ünneplő vizuális és zeneművészeti fesztivál hozza a megszokott minőséget, egy csöppnyi-csipetnyi, iciri-piciri, de pont emészthető és frissítő mennyiségű újítással.

A legfajsúlyosabb új kontúr az ÚTON Online Filmfesztivál, s mint neve mondja, a világhálón tekinthetők meg a filmek egészen április 30-ig. Ahogy az elnevezés is sugallja, a fő motívum az utazás, a vándorlás, a költözés, a menekülés, az úton levés, a megérkezés – legyen az belső, külső, szubjektív vagy objektív okokból. A webfilmfesztiválon 76 alkotás indult, a világ 40 országából összesen, s az online filmfesztivál filmjeiből kikerült közönségdíjas alkotások a Mediawave hivatalos programjába is bekerültek. 2074 nézővel, Murányi Matza Teréz Termékenység című filmje vitte el a nézettségi pálmát a szavazás egy hónapja alatt. A legjobb film díjat Szabó Károly filmje, a Ha nem használ, nem is árt alkotás kapta meg, amely a székely gyógyító, füves emberekről, asszonyokról szól. Érdekességképp érdemes megemlíteni az olyan díjakat, mint a legszebb, legnehezebb és a legfurcsább út.

Ezek után következzen még egy kisfilm, amihez egy kicsit nagyobb levegőt kell venni! Lesz itt még magyar filmverseny, amely összesen 31 filmet mutat be, abból is 13 kisjáték- és kísérleti,12 animációs és hat dokumentumfilm. A nemzetközi filmverseny pedig nem kevesebb, mint 88 filmet tartalmaz, abból is négy játék-, 22 kisjáték-, 33 animációs, kilenc kísérleti, öt tánc és tizenöt dokumentumfilm. Tehát rendesen rá kell készülni, hogy mikor, mit akarunk megnézni.

Zenei téren, ha matematikai fogalmakban szeretnénk beszélni, akkor a jazz és a blues halmaza érintkezik a népzenének, illetve az elektronikus/analóg kísérleti zenék halmazaival, ami annyit teszi ki, hogy öt nap alatt több, mint harmincöt zenei alakulatot vonultat fel a fesztivál.

Zárszóul pedig az egyik legfontosabb MW-hagyományt lehetne még kiemelni, amelynek gyűjtőneve a Passport Control. Az útlevél-ellenőrzés egy nemzetközi művészeti oktató- és alkotóműhely családot takar a filmezés, a fotózás, a zene, a filmkritika, illetve a fényfestés területein. Jelentkezni még április végéig lehet, s a pontos részleteket meg lehet tekinteni a fesztivál honlapján!

Ez pedig a száraz adatok blokkja:

24. MEDIAWAVE Film és Zenei Együttlét 

Időpont / Date: 2014. április 29. – május 3.
Helyszín: Monostori Erőd, Komárom http://goo.gl/BwiBii

Fő online kísérő rendezvény:

ÚTON Online Filmfesztivál 2014. március 1. – április 30.

Minden információ forrása: www.mediawavefestival.hu

Passport Control: passportcontrol.eu