2024. szeptember 3., kedd

A Kútfúrás, avagy … a legjobb 11 között

A BuDoKu – Budapesti Dokumentumfilm Fesztiválon a magyar versenyprogramban szerepelt Fejős Csilla filmje

Az elmúlt héten, azaz május 6–11. között a Toldi moziban és más művészmozikban megrendezésre került, a BuDoKu – Budapesti Dokumentumfilm Fesztivál, nemzetközi filmválogatással, számos magyarországi premierrel, magyar versenyprogrammal, workshopokkal és számos kiegészítő programmal.
A hatnapos fesztiválon 28 nemzetközi fesztiválsikert és 18 magyar filmet mutattak be. A magyar versenyprogramba a 75 nevezésből a  kiválasztott legjobb 11 egész estés dokumentumfilm között volt a magyarkanizsai Cinema Filmműhely 2013-ban készült filmje is, a Kútfúrás, avagy kincskeresés másképp. A film rendezője Fejős Csilla, operatőre Ótos András. A film elkészítését az MTVA támogatta.
A filmet a fesztiválon Fejős Csilla, az alkotás rendezője, és Iván Attila, a film producere képviselte.
A Budoku – Budapesti Dokumentumfilm Fesztivál vasárnap este tartott ünnepélyes díjátadóján átadták a különböző szakmai zsűrik, illetve a közönség díjait a legjobbnak megválasztott magyar dokumentumfilmeknek. Cseke Eszter, az On the Spot riportere a magyar versenyprogram nemzetközi zsűrijének nevében a díjátadón az MTI-nek nyilatkozva kiemelte, hogy a versenyprogramba beválogatott 11 alkotás mind a nemzetközi fesztiválok színvonalát képviseli. Elmondása szerint meg is döbbentette a zsűritársait, hogy egy év alatt ennyi ilyen minőségű dokumentumfilm készült Magyarországon, hiszen ez nemzetközi szinten is igen ritka. Megjegyezte: a legkülönfélébb hangvételű filmekben közös volt, hogy látszott rajtuk, milyen sok munka áll mögöttük.
A Nemzetközi Zsűri Nagydíját a Másik Magyarország – Töredékek egy falu hétköznapjaiból (r. Nagy Dénes) című film nyerte.
Az ELTE Társadalomtudományi Kar „Ha érteni akarod a világot” különdíját a Besence Open (r. Kovács Kristóf) című alkotásnak ítélték a kar által delegált zsűritagok.
A közönség a Szerelempatak (r. Sós Ágnes) című filmre adta le a legtöbb szavazatot.
A rövidfilmes zsűri a 791. Nap (r. Meggyes Krisztina) című alkotást ítélte a legjobbnak.
A Nemzetközi Zsűri  tagjai voltak: Cseke Eszter, az On the Spot riportere, Talal Derki szíriai és Nebojša Slijepčević horvát dokumentumfilm-rendezők.
 A Budoku fődíja, a diákzsűri és a közönség díja 300 ezer forintos, a rövidfilmes-díj pedig 150 ezer forintos pénzjutalommal járt.