2024. szeptember 3., kedd

Magyar filmek vetítése Zomborban

A magyar filmművészet 53 reprezentáns alkotását vetítik a napokban Vajdaság-szerte a Magyar Művészeti Akadémia, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely társszervezésében. Zomborban csütörtökön és pénteken kerül sor vetítésre a Magyar Polgári Kaszinó kistermében. Első nap 18.00 órától Bódí Gábor 1975-ös, Amerikai anzix című, mannheimi nagydíjas nagyjátékfilmje kerül bemutatásra, amiben a szerző az 1848-as magyar emigráció tagjainak szerepét taglalja az amerikai függetlenségi háborúban, és ehhez a korabeli dokumentumfilmezés eszközeihez nyúl vissza. Másnap a legendás Pacsirta kerül vászonra. Kosztolányi Dezső 1924-ben írt regényét 1963-ban filmesítette meg Ranódy László a kor legnevesebb, leginkább reményteljes előadóművészeivel és a legmagasabb állami kitüntetésekben részesült alkotótársaival.

Az est érdekessége, hogy a vetítésen részt vesz a Pacsirta címszereplője, Nagy Anna, akivel Fekete J. József, az MMA rendes tagja beszélget a vetítés előtt és azt követően, egyben bevezetőt mond a filmvetítések előtt.

Másnap, pénteken 19.00 órától Jeles András filmje, A kis Valentino című, ugyancsak fekete-fehér, de tartalmában a jelen visszásságaira összpontosító, 1979-ben forgatott alkotására kerül sor, ami előtt ugyancsak a rendezvény zombori szóvivője mond bevezető gondolatokat.

A vetítések ingyenesek.

 Magyar filmek Óbecsén, a Than Emlékházban

Csütörtökön 17 órai kezdettel Dárday István és Szalay Györgyi filmrendezők jelenlétében vetítik közös alkotásukat, a Filmregényt, 20 órától pedig Szabó István Redl ezredesét adják. A megjelent alkotókkal Szilágyi Edit fog elbeszélgetni.