2024. szeptember 3., kedd

53 magyar film – Sára Sándor Zentán

Ma este a Magyar Művészeti Akadémia 53 magyar film című rendezvénysorozatának keretében Sára Sándor Feldobott kő című filmjét mutatják be a zentai művelődési ház kiállítótermében. A 19 órakor kezdődő filmvetítés és az ezt követő beszélgetés vendége maga a filmrendező lesz.

Sára Sándor 1968-ban bemutatott, önéletrajzi ihletésű alkotásának a története a múlt század ötvenes éveinek elején, a személyi kultusz éveiben játszódik, s egy fiatalember sorsán keresztül mutatja be az adott korszakot. A film főhősét, Balázst (Balázsovits Lajos) az érettségi után felveszik ugyan a főiskolára filmrendező-hallgatónak, de mivel időközben apja egy politikai ügy miatt börtönbe kerül, visszavonják a felvételét. Ezt követően egy vízerőmű, majd egy tanyaközpont kiépítésénél helyezkedik el földmérőként, és ismerkedik meg az adott korszak társadalmi visszásságaival: az erőszakolt modernizáció emberi áldozatokat is követelő kegyetlenségével, a vidéki társadalom előítéletességével, az embereknek a földhöz való megmásíthatatlan ragaszkodásával.

Ezenfelül Sára filmje a háború után rohamos tempóban felszámolt vidéki, paraszti Magyarország művészi dokumentálásának legfontosabb darabjai közé tartozik.