2024. szeptember 3., kedd
A VAJDASÁGI MAGYAR MOZGÓKÉP NAPJA

Koszorúzás Szabadkán és Zomborban

A Cinema Filmműhely és Siflis Zoltán szervezésében zajló Vajdasági Magyar Mozgókép Napja alkalmából rendezett Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja rendezvénysorozat keretében hétfőn koszorúzásra került sor Szabadkán, Lifka Sándor szobránál. A virágkoszorút a Lifka Sándor art mozi munkatársai, Siflis Zoltán és Lifka Sándor hozzátartozói helyezték el nagy filmesünk mellszobránál. A koszorúzásnál Siflis Zoltán az esemény fontosságát hangsúlyozta:

– A Vajdasági Magyar Mozgókép alkalmából az idén is hagyományosan október 13-án emlékezünk meg Lifka Sándor első kőfilmszínházának megnyitásáról, ezért helyezzük el a kegyelet- és emlékezés virágát az egykori Erzsébet-szálló, a későbbi Lifka-mozi székháza előtt. Rendezvényünkön az idén hat új filmet mutathattunk be, azaz hat új filmalkotássál gyarapodott a vajdasági magyar filmművészet, négy dokumentum- és két játékfilmmel. A vajdasági filmalkotók már rég nem zártak ilyen sikeres évet. A filmkészítés előtt egy-két évvel már szükséges hozzáfogni a megfelelő anyagi háttér biztosításához. A bemutatott filmek jelentős része támogatást kapott tartományi és magyarországi pályázatok által. A filmes elképzelések és témák tehát felkeltik a szakmai bizottságok érdeklődését – összegezte Siflis Zoltán.

Hétfőn Zomborban egy másik nagy európai jelentőségű, vajdasági filmalkotóról, Bosnyák Ernőről is megemlékeztek a rendezvény szervezői, ugyancsak egy koszorúzás keretében.