2024. szeptember 4., szerda

Anyagilag ellehetetlenül a szerbiai filmgyártás?

Megszüntetnék a filmkészítésre szánt források egy részét

A szerbiai producerek, rendezők, színészek sürgősen találkozót kérnek a művelődési minisztériumban a közjavak felhasználásáról szóló törvénytervezet miatt, ugyanis a törvénytervezet előirányozza néhány fontos, a filmes alkotások finanszírozására vonatkozó, a kinematográfiáról szóló törvényben szereplő szabályozás hatályon kívül helyezését.

A tavaly nyáron életbe lépett kinematográfiáról szóló törvény előirányozza, hogy a szerbiai filmkészítés elősegítése céljából pénzeszközöket különítsenek el az állami költségvetésből, a tartományi és a helyi önkormányzatok büdzséjéből, valamint azt is, hogy a havi tévé-előfizetés díjából 1,5 százalék jusson a filmkészítésnek, 20 százalék azokból a járulékokból, amely a Köztársasági Műsorszórási Ügynökséghez folyik be (RRA) és 10 százalék a RATEL-nek fizetett járulékokból. A törvénytervezet viszont előirányozza, hogy helyezzék hatályon kívül a pluszforrásokból (tévé-előfizetés, RRA, RATEL) történő finanszírozást.

– Jelenleg egyetlen dinár sincs a kultúrára elkülönített költségvetésben a filmgyártásra. Munka nélkül maradhatnak a filmgyártásban dolgozók, ha a filmgyártás minden finanszírozási forrása elapad – nyilatkozta Jelena Mitrović producer.