2024. szeptember 4., szerda
MEDIAWAVE

A Turiszt nyerte a legjobb magyar filmnek járó díjat

Moldvai csángó népzenészek, kínai művészek és a fesztivál több fellépőjének közreműködésével kihirdették a filmes és a Párhuzamos Kultúráért díjakat a 23. Mediawave Együttlét zárónapján. A legjobb magyar film díját Szabó Szonja kapta Turiszt című alkotásáért, Vácz Péter Nyuszi és Őz című filmjét Tolerancia különdíjjal tüntették ki.

A játékfilmek közül Veit Helmer Baikonur című filmje nyerte az első helyet, a legjobb zenei film díját Desirée von Trotha kapta, Woodstock Timbuktuban – Az ellenállás művészete című alkotásáért. A rendező különdíját Tudor Giurgiunak ítélték a Csigák és emberekért.

A kisjátékfilmek között Dekel Nitzan Pálya című műve győzött, a legjobb művészeti alkotás különdíját Timofey Zhalnin kapta az F5-ért.

A legjobb kísérleti filmnek Ashley Michael Briggs rendezése, a Nem jön az ihlet bizonyult, dokumentumfilm kategóriában David Wondráček Szerelem a sírban című alkotása nyert, a legjobb animációs film díját Sandra Desmarieres vehette át Bao című munkájáért.

A fesztiválon átadták a Párhuzamos Kultúráért Díjakat, mellyel azokat a magyar, vagy Magyarországon fellépő, művészeket és alkotókat ismerik el, akik szellemisége nem akar megfelelni az aktuális vagy divatos kulturális irányzatoknak.

Az idei év díjazottjai: Balog Attila (író, költő), Bata Rita (táncos, koreográfus), Lakatos Mónika (énekes), Leena Conquest (énekes), Petrás Mária (énekes, keramikus), Rutkai Bori (énekes, képzőművész) és Villányi László (költő, szerkesztő).

A fesztivál végeztével véget ért a csángó lakodalmas is, amely az együttlét első napján lánykéréssel indult, a szombati záró napon pedig a Fülke című táncdarabbal fejeződött be.