2024. szeptember 4., szerda

Fődíjat nyert Karlovy Vary-ban Szász János A nagy füzet című filmje

A rendezvény történetében először kapta magyar alkotás a fődíjat a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon. Szász János A nagy füzet című filmje a Kristály Glóbusz mellett az európai mozihálózat zsűrijének díját is elnyerte.

Július 6-án, magyar sikerrel ért véget a 48. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF). A Kristály Glóbuszt Szász János filmje, A nagy füzet nyerte, amely az MNF támogatásával készülhetett el, a magyar származású Agota Kristof kultuszregénye alapján. Az elismerést a film német producere Sőth Sándor vette át a cseh fürdővárosban tartott eseményen.

 A mű főszereplője egy tízéves ikerpár (Gyémánt László és András), amely a második világháború idején egy határszéli faluban nevelkedik, és küzd a túlélésért. A gyerekeket alakító amatőr színészek mellett A nagy füzet neves nemzetközi szereplőgárdát vonultat fel : A kilencedik nap és A bukás című német filmekből ismert Ulrich Matthes mellett a dán Ulrich Thomsen (Születésnap, Testvéred feleségét, Egy jobb világ), Andorai Péter, Derzsi János, Bognár Gyöngyvér, Kovács Lajos és Tóth Orsi és Molnár Piroska is feltűnik a vásznon. A filmet az Oscar-jelölt osztrák operatőr Christian Berger fényképezte.

 A Karlovy Vary filmfesztivál fődíjáról Agnieszka Holland lengyel filmrendező (A város alatt, Európa, Európa) elnökletével döntött a nemzetközi zsűri. A nagy füzet a közel 1200 mozit tömörítő Europa Cinemas hálózat díját, az Europa Cinemas Label-t is elnyerte.