2024. július 30., kedd

A Szarajevó szívéért versengenek

Magyar filmek is indulnak a Szarajevói Filmfesztivál fődíjaiért

Egy magyar dokumentumfilm és három diákfilm is versenybe száll a 30. Szarajevói Filmfesztivál fődíjáért, a Szarajevó szívéért.

A rendezvény honlapján olvasható program szerint 9 játékfilm, 21 dokumentumfilm, 12 rövidfilm és 15 diákfilm indul a Nyugat-Balkán egyik legjelentősebb fesztiváljának különböző díjaiért augusztus 16-a és 23-a között.

A dokumentumfilmek válogatásában 20 másik alkotással száll versenybe Rubi Anna Az életed nélkülem című filmje, amely arra keresi a választ, mi történik a fogyatékkal élő gyerekkel, ha az őt ápoló szülő meghal. Diákfilm kategóriában Tőkés Anna Az utolsó dobás, Farkas Marcell Sárkánykor, valamint Tudisco Júlia A madár gyermekei száll versenybe.

A rövidfilmek szekciójának zsűrijében Buda Flóra Anna, a diákfilmek kategóriájának zsűritagjai között pedig Gyimesi Anna bírálja a filmeket.

A Szarajevói Filmfesztiválhoz tartozó Talents Sarajevo programon 61 filmes vehet részt, köztük Tóth Lili Laura, Dénes Viktória, Szy Marcell, Noll-Batek Kristóf Áron és Domokos Balázs.

A fesztiválon ezúttal is a volt Jugoszlávia tagországainak filmművészetén lesz a hangsúly, de érkeznek filmek Albániából, Örményországból, Ausztriából, Azerbajdzsánból, Bulgáriából, Ciprusról, Görögországból, Georgiából, Magyarországról, Máltáról, Moldáviából, Romániából, Törökországból és Ukrajnából is.

A Szarajevói Filmfesztivál az elmúlt három évtizedben Európa legnagyobb presztízsű seregszemléi közé nőtte ki magát, a vetítéseken évről évre több mint 100 ezer néző vesz részt. A szakmai programokat világsztárok és a térség élvonalbeli filmesei közreműködésével rendezik meg.

Nyitókép: Rubi Anna Az életed nélkülem (kultura.hu)