2024. augusztus 3., szombat

Szerb film is szerepel a miskolci fesztiválon

Új, kortárs kelet-európai filmeket felvonultató szekcióval jelentkezik a 20. CineFest

Huszadik alkalommal rendezik meg a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált szeptember 6. és 14. között. Egyebek közt látható lesz Sean Baker Arany Pálma-díjas Anora című filmje, valamint Jórgosz Lánthimosz legújabb alkotása, A kegyelem fajtái.
Az East of Europe elnevezésű új szekcióban látható lesz a szlovák, cseh és magyar koprodukcióban megvalósult Emma és a halálfejes lepke című film, Borbély Alexandra főszereplésével, amely a második világháború viharos éveiben zajlik. Az alkotást a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be nemrég.
Vászonra kerül a Kristóf György rendezésében készült szlovák–magyar–cseh koprodukció, a Zenit, amelynek történetében egy föld alatti börtön foglyai sikeres szökést hajtanak végre, a csapat szellemi vezetője azonban egyre inkább ráérez a hatalom ízére. Mint a szervezők írják, az alkotás nemcsak a disztópikus sci-fik, de a tánc és zene szerelmeseinek is tartogat izgalmas perceket.
Bekerült a programba Karlovy Vary-ban közönségdíjat nyert, Jirí Mádl rendezte Hullámok című film is, mely az 1968-as prágai tavasz történelmi időszakának eseményeit rádiós újságírók szemén keresztül mutatja be.
Látható lesz továbbá Vékes Csaba új magyar vígjátéka, a Lepattanó is, melynek főszerepében Scherer Péterrel találkozhat a vásznon a közönség, de szerepel a filmben a Dallas sorozatból ismert Patrick Duffy is.
A vígjáték egy különleges sportszubkultúra, a szektorlabda világába kalauzolja el a nézőket. 
Emilija Gašić első nagyjátékfilmjében, a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatkozott, valamint a palicsi filmfesztiválon nagydíjat és közönségdíjat kapott 78 napban a koszovói háború időszakát mutatja be, míg a román Marian Crisan rendezte Warboyban egy felnőtté válás történetét láthatják a nézők.
Helyet kapott a programban a Mert szeretem a rossz időt című bolgár romantikus dráma, valamint a szlovén, de olasz és horvát segítséggel megvalósult thriller, a Megfigyelés is. 

Nyitókép: Jelenet a 78 nap című szerb filmből (www.palicfilmfestival.com)