2024. szeptember 27., péntek

Történetmesélés a nézőkért

Szabó István magyar rendező díjat vett át Újvidéken

Az Újvidéki Filmfesztivál keretében az idén több díjat is kiosztottak a szakma kiemelkedő alkotói között. Az ötnapos rendezvényen ezúttal több híres díjazottal is találkozhatott a közönség. Szabó István filmrendező szombaton vette át az elismerést, aki ezúttal a nemzetközi filmművészethez való hozzájárulásáért részesült díjban. A díjátadón, az Újvidéki Művészeti Akadémián találkozhattak az érdeklődők a hat évtizedes alkotói tevékenységgel rendelkező legendás művésszel, akinek a Mephisto című filmje elnyerte az Oscar-díjat a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában, s akit a magyar filmművészet európai hatású és rangú alkotójaként tartanak számon.

– A motivációm mindig az volt, hogy történeteket meséljek, olyan történeteket, amelyek segítenek a nézőknek, az embereknek abban, miként éljenek, hogy túléljenek, hogy megértsék önmagukat, vagy hogy megoldják a problémáikat. Soha nem engedtem meg magamnak, hogy úgy fejeződjön be egy filmem, hogy a moziból kilépve negatív érzelmek maradjanak a nézőben a film után – mondta az Oscar-díjas filmrendező.

Szabó István a filmezés jövőjéről is beszélt. Felidézte, hogy az ötvenes és hatvanas években a film jelentős művészeti formává vált, olyan neves rendezők munkája révén, mint Akira Kuroszava, Vittorio De Sica és Ingmar Bergman. ,, A filmnek volt üzenete ''– tette hozzá. Megjegyezte, hogy manapság otthon mindenkinek lehet akár több száz tévécsatornája, és felmerül a kérdés, miért mennének moziba, amikor rossz az idő, hiszen mindig találni valamit a tévében. Szerinte a film jövője hasonló lesz a könyvek sorsához: a filmezés továbbra is létezni fog, de valószínűleg már nem több ezer emberhez, hanem csak néhány százhoz jut el a kisebb vetítéseken.

Nyitókép: Vanja Hovan, az Újvidéki Filmfesztivál igazgatója átadja a díjat Szabó Istvánnak (Dávid Csilla felvétele)