2024. szeptember 27., péntek

Ami bennünket érint

Kedvcsináló a Vajdasági Magyar Filmek Fesztiváljához

Ahogyan arról hírt adtunk, a Vajdasági Magyar Mozgókép Napja alkalmából a Magyarkanizsai Cinema Filmműhely az idén is megszervezi a Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválját. A vetítéseket október 9-e és 13-a között tartják meg, hét magyarlakta településen: Adán, Magyarkanizsán, Topolyán, Szabadkán, Újvidéken, Zentán és Zomborban. A műsoron hét alkotás szerepel, ezekhez adunk kedvcsinálót a filmek rövid tartalmával és egy üzenettel, miszerint ne hagyjuk figyelmen kívül mindazt, ami bennünket érint, hiszen ez a rendezvénysorozat, ezek a filmek Vajdaságra, a szerzőinkre fókuszálnak.

 

Siflis Zoltán: A kapus halála (dokumentumfilm, 53 perc)

Rendező: Siflis Zoltán, operatőr: Kovács Róbert és Szarapka Szabolcs, vágó: Miskolci Rolland

Rövid tartalom: Oknyomozó, tényfeltáró film Siflis Géza tragikus sorsú, elfelejtett, szabadkai származású fradista sztárkapusról. Az emberi gyengeségről, gyarlóságról, az erkölcsileg gyönge, bűnre hajló, esendő emberi magatartásról, a jóság és a gonoszság összeütközéséről, a rászorulók iránt tanúsított nagylelkűségről és annak hálátlan viszonzásáról szól.

 

Fejős Csilla: Ludasi történetek (dokumentumfilm, 50 perc)

Rendező: Fejős Csilla, operatőr: Kovács Róbert és Szalai Adrián, vágó: Masa Attila

Rövid tartalom: A Ludasi-tó természeti és kulturális értékeit bemutató film a szülőhely jellegzetességeit, jelenségeit járja körülsajátos filmes szemlélettel, amely témáiban is a hely szellemét tükrözi. A Ludasi történetek című alkotás célja a természeti világot és a belőle fakadó anyagi világot (régészeti lelőhelyek, népviselet, fokhagymafonás) és a szellemi hagyományt (a sokszínű mesevilág) egyszerre fölmutatni, egybeszőni, mindezek szervességét láttatni.

 

Iván Attila: Üzenetváltás ember és Isten között (dokumentumfilm, 23 perc)

Rendező, operatőr, vágó: Iván Attila

Rövid tartalom: Maurer Oszkár borász szőlőinek nagyobbik része a régmúlt leghíresebb borvidékéről, a Szerémségből származik. A borász küldetése az itteni régi dűlők, elfelejtett szőlőfajták felfedezése és újjáélesztése. Hitvallása, hogy vissza kell adni a borvidék becsületét, és kiemelni a szülőföld értékeit Istennek tetszően. Jó bort akar készíteni, és tisztességeset. Olyat, amiben a lélek lakik…

 

Bodzsoni Péter: Alpok Traverz Expedíció (dokumentumfilm, 34 perc)

Rendező, operatőr: Bodzsoni Péter

Rövid tartalom: 2223 km 49 nap alatt, két keréken. Erre vállalkozott egy fiatalember, vagyis arra, hogy Sopronnál túrakerékpárra ül és az Alpokon át eljut Monaco tengerpartjáig. Zichó Viktor kerékpáros célja a projekttel a kerékpározás mint a fenntartható közlekedés zászlóshajójának népszerűsítése és a figyelem felhívás természeti környezetünk drasztikus romlására, annak védelmének szükségességére. Útja során igyekszik a lehető legtudatosabban élni, helyi termelőktől vásárolni, vagy a természet adta finomságokat fogyasztani. Rengeteg megpróbáltatás és küzdelem vár rá, de elhivatottsága átsegíti a nehéz napokon.

 

Horvát Inesz: Szalai Attila, karikaturista (portréfilm, 4 perc)

Rendező-vágó: Horvát Inesz, operatőr: Kovács Róbert, operatőr: Szarapka Szabolcs – Pannon RTV

Rövid tartalom: A portréfilm nagy vonalakbanösszefoglalja Szalai Attila eddigi szakmai pályáját, munkáit, a karikatúrákat. A film lényege, hogy egy vajdasági magyar tehetséget mutasson be, akinek a műveit a világon mindenki értheti, aki akarja és tudja, hiszen nem szükséges hozzá kimagasló fokú nyelvtudás, hanem általános kultúra és kevés humorérzék.

 

Király Mirella: A vízenjött (dokumentumfilm, 4 perc)

Rendező-szerkesztő: Király Mirella, operatőr: Csipak Edvin, vágó: ĐorđeZuković – Pannon RTV

Rövid tartalom: Akkor kell a vízen lenni, amikor jön a fa, nem amikor ráér az ember – vallja Juhász Rudolf magyarkanizsai uszadékfahalász. A Tiszán úszó kiszáradt fákat Magyarországon illegális kihalászni, Szerbiában viszont nincs rá szabályozás. Amit a folyó ad, azt a helyiek kihalásszák, feldolgozzák, betermeliktűzrevalónak. Juhász Rudolf már gyerekkora óta együtt lélegzik a természettel, reggeltől estig figyeli a folyót, mikor jön olyan fa, amiért érdemes vízre szállni, kötelet és láncfűrészt ragadni.

 

Szloboda Szonja : CALGARY (kisjátékfilm, 21 perc)

Rendező: Szloboda Szonja, operatőr: Skaliczky Nándor, vágó: Villányi Barnabás, szereplők: Ádám – Garamvári Ádám, Vicky néni – Somogyi Mária Eszter „Vicky”, Panka – JunikiNoémi.

Rövid tartalom: Ádám különös nagyanyjáról és a Calgary nevezetű kocsmájáról igyekszik dokumentumfilmet készíteni, remélve, hogy így megismerheti őt.