2024. július 29., hétfő

Hétfőtől Újvidéki Nemzetközi Költészeti Fesztivál

Molnár Krisztina Rita is bemutatkozik

Franciaországot, Németországot, Spanyolországot, Oroszországot, Nagy-Britanniát, Magyarországot, Dániát, Portugáliát és Szerbiát jeles írók, költők, fordítók képviselik a 13. Újvidéki Nemzetközi Költészeti Fesztiválon, amelyre hagyományosan a Vajdasági Írók Egyesülete szervezésében kerül sor, az idén is augusztus 27-e és 30-a között a tartomány székvárosának több színhelyén. A cél: a kortárs hazai és külföldi költészet, a kortárs költők népszerűsítése.

A fesztivál ünnepélyes megnyitója hétfőn, 21 órakor lesz a Pozorište mladih csarnokában. De már a megnyitó előtt,18 órakor a Zmaj sétáló utcai Absolut klubban megszervezik a Beszélgetések c. műsort, 19.30-kor pedig a költők verseikből olvasnak fel, többek között bemutatkozik a magyarországi Molnár Krisztina Rita író, költő is. A járókelők számára minden vers élvezhető lesz, mert az alkotás nem csak eredeti nyelven, hanem szerb fordításban is elhangzik.

Kedden, 9.30-kor a Duna utcai Városi Könyvtárban átadják az arra érdemesült költőnek az 58. Branko Díjat. Ezt követően a szervezők a fesztivál külföldi és hazai vendégeivel ellátogatnak a Fruška gora-i kolostorokba.

Szintén kedden lesz a spanyol kortárs költészet témájú program, amelyre a Városi Könyvtár 18.30-kor várja az érdeklődőket. Az Izba kávézó oldott légkörében 21 órától Oroszország, Dánia, Portugália, Lengyelország, Montenegró és Szerbia íróemberei olvasnak fel költeményeikből. Ezen az esten a hazai költőket Harkai Vass Éva képviseli.

Az irodalom és a gonoszság témájú szimpóziumon a Városi Könyvtárban szerdán, 10-től 12.30-ig és 14.30-tól 17 óráig Losoncz Alpár, Faragó Kornélia, Dragan Prole, Vladimir Gvozden, Bojan Jovanović, Srđan Damjanović, Damir Smiljanić, Viktor Radun Teon cserélnek véleményt. Beszélgetésekre kerül sor az Absolut klubban szerdán, 18 órai kezdettel, majd a klub erkélyéről 19.30-tól Harkai Vass Éva és mások olvasnak fel verseikből, 21 órától pedig a Bistro kávézó várja a fesztivál költőit, többek között a magyarországi Molnár Krisztina Ritát is. A fesztivál keretén belül tizenharmadik alkalommal adják majd át az európai líra kiemelkedő alakjának járó elismerést, a Vajdasági Írók Egyesületének Nemzetközi Irodalmi Díját.

A szervezők szeretettel várják a programokra a szép szó kedvelőit.