2024. július 29., hétfő
Újvidéki Nemzetközi Költészeti Fesztivál

A költészet pótolhatatlan

A spanyolországi Miriam Reyes költő és Miodrag Petrović színművész

A spanyolországi Miriam Reyes költő és Miodrag Petrović színművész

Futak, Újvidék legidősebb költője, írója, a 92 éves Jovan Duđin nyitotta meg ünnepélyesen a 13. Újvidéki Nemzetközi Költészeti Fesztivált kedden, a késő esti órákban a tartomány székvárosában, a Pozorište mladih előcsarnokában.

A hagyományos, jeles rendezvényen, a szó ünnepén, amelyet a Vajdasági Írók Egyesülete rendezett, Jovan Zivlak elnök, költő esszéíró, kritikus meleg szavakkal méltatta a költészet jelentőségét, hangsúlyozva, hogy Újvidék költői hisznek a költészet pótolhatatlanságában. A költészet ugyanis arra szolgál, hogy magunkat megértsük: a sötétségeinket és a világosságainkat. És hogy örüljünk, mert az öröm megerősíti földi végességünket. Zivlak szerint eltűnünk, de utánunk megmarad a hang, és megmaradnak az árnyékok, amelyeket a költészet teremtett ezen a fenséges „földi tájképen.”

A megnyitón verseivel a spanyolországi Miriam Reyes, a franciaországi Aurelia Lassaque, a németországi Monika Rinck, az oroszországi Natália Boriszovna Areljszkaja, valamint a nagy-britanniai Christopher Reid és a hazai Milan Nenadić mutatkozott be. A költeményeket szerb fordításban Miodrag Petrović, a Szerb Nemzeti Színház színművésze tolmácsolásában hallgatta a közönség.

E jeles nemzetközi fesztivál az elmúlt tizenkét évben több mint 860 irodalmárt (költőt, írót, kritikust, filozófust), 150 fordítót, mintegy 150 zenészt mutatott be, s ezáltal az egyik legszínvonalasabb költői rendezvénnyé vált Szerbiában és a régióban. A fesztivál rendezvényeire évente 1500–2000 látogatót vonz, és bemutatja nekik Újvidéket, a sokszínű irodalmi kultúrájú várost.

Hétfőtől csütörtökig a rendezvény színhelyein (a Pozorište mladih, a Bistro és az Izba kávézó, az Absolut Klub, a Zmaj sétálóutca balkonjai, a Városi Könyvtár….) húsz külföldi és több mint harminc hazai író vesz részt a központi programokban, tizenöt fordító és mintegy harminc zenész közreműködésével.

Mivel a fesztivál idei vendégei a spanyol irodalmárok, a spanyol költészetet kedden nemcsak külön is bemutatták a Városi Könyvtárban, hanem megjelent Jesús Aguado költő, kritikus válogatásában a Kortárs spanyol költészet antológiája c. kötet tizenkét spanyol költő tíz-tíz versével. A költeményeket Duška Radivojević, Tijana Pištignjat és Milena Zirojević ültette át szerb nyelvre.

A fesztivál keddi napján, szintén aVárosi Könyvtárban, átadták az 58. Branko Díjat. A bírálóbizottság – Stevan Bradić (elnök), valamint Marija Šimoković és Branislav Živanović (tagok) – szerint az elismerést Barbara Delač érdemelte ki a Tomorroland c. verseskötetével. (Kiadó: Timočka krajina Nemzeti Színháza– oran Radmilović Művelődési Központ, Zaječar, 2018.) A fiatal költő 1994-ben Kotorban született, és 2015-től tagja a Fiatal Írók Fórumának. Montenegró legjobb egyetemi hallgatójaként részesült a Robert Bosh Alapítvány Travel to Europe díjában. A zsűri véleménye szerint első verseskötete új hang az irodalomban, az olvasóközönség figyelmére érdemes. Versei a mai világról szólnak, polemizálnak vele, és bizonyos mértékben szembeszegülnek a késői kapitalizmus mentalitásával, amely külső sokszínűségével csak eltakarja a rendszerbeli és globális dominációját.

Az irodalom és a gonoszság c. szimpóziumra a Városi Könyvtárban kerül sor, ma, szerdán, 10-től 12.30-ig és 14.30-tól 17 óráig. A témáról Losoncz Alpár, Faragó Kornélia, Dragan Prole, Vladimir Gvozden, Bojan Jovanović, Srđan Damjanović, Damir Smiljanić és Viktor Radun Teon cserélnek véleményt. Érdekes beszélgetés lesz az Absolut klubban szerdán, 18 órai kezdettel, majd a klub erkélyéről 19.30-tól Harkai Vass Éva és mások olvasnak fel verseikből, 21 órától pedig a Bistro kávézó várja a fesztivál költőit, többek között a magyarországi Molnár Krisztina Ritát is.