2024. július 30., kedd
61. Nemzetközi Könyvvásár

Animék és ösztöndíjasok Japánban

Félidejénél tart Belgrádban a vasárnap megnyílt 61. Nemzetközi Könyvvásár, amelynek idei mottója: Könyvet a kézbe! és amelyen 450 kiadó mutatkozik be, közülük 40 külföldi. A rendezvény díszvendége idén Irán, és a könyvvásáron legkevesebb 10 iráni kiadó mutatkozik be, amelyek bemutatják a perzsa, az angol és a szerb nyelvű kiadványokat is a legkülönfélébb témákban: vallás, gnoszticizmus, kortárs iráni irodalom, gyermek- és ifjúsági irodalom, kinematográfia.

Az előző évek hagyományaihoz hasonlóan, most is részt vesznek az eseményen a legnagyobb hazai, valamint a külföldi kiadók és írók is. A látogatóknak pedig alkalmuk nyílik részt venni több könyvbemutatón, előadáson, beszélgetésen, író-olvasó találkozón is, ez utóbbi keretében a közönség eddig Erlend Loe norvég íróval és Zahar Prilepin orosz íróval találkozhatott.

Emellett lehetőség van kedvező áron könyveket vásárolni és több kiállítást is megtekinteni.

A könyvvásár mindegyik napja gazdag programokban. A mai események között szerepel a könyvbemutatók mellett például animé filmek vetítése, valamint hallhatunk a Japánban ösztöndíjjal tanult hallgatók tapasztalatairól is, előadást tartanak a hagyományok ortodox ikonográfiáról, és irodalmi-zenei kvízt is szerveznek. A könyvbemutatók sorában megtaláljuk Mirjana Burzan és Kacziba Ágnes Szerb–magyar szótárát is. A kötetet ma 13 órakor mutatják be a könyvvásár Miloš Srnjanski-termében.

Az idei könyvvásár iskolai napja – amely a tanulók, tanárok, iskolakönyvtárosok, egyetemi hallgatók és professzorok szervezett látogatása – holnap, csütörtökön lesz, és a kiadók erre a napra külön tartalmakkal készülnek.

A 61. Nemzetközi Könyvvásár vasárnap zárul.