2024. július 30., kedd
Horváth Péter Ösztöndíj

Bencsik Orsolya az esélyesek között

A legesélyesebbek közé került Bencsik Orsolya, hogy a Forum–Magvető gondozásában megjelent Több élet című kötetével elnyerje a Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért elnevezésű ösztöndíjat, ugyanis a vajdasági írónő kötete is szerepel azon a tízes listán, amely közül kikerül az idei nyertes.

Az idén negyedszer adják át a kortárs magyar irodalom fiatal alkotóinak megsegítésére 2013-ban létrehozott irodalmi ösztöndíjat. A Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur) célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, az adott évben új kötetet megjelentető, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. Az ösztöndíj összege nettó 6000 euró. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy hónapos stuttgarti, valamint a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott, jelentős összegű külön ösztöndíjjal járó – ugyancsak egy hónapos – berlini alkotói tartózkodásra is.

Az ösztöndíjat idén december 8-án adják át Budapesten, a versenyben maradt három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – jelölt nevét a Litera egy héttel a díjátadás előtt, december 1-jén ismerteti.