2024. július 18., csütörtök

Filmözön 2010

Alig két hét választ el minket az új filmes év elejétől. Hollywood szorgos hangyái természetesen az új évben sem tétlenkednek, és számos vadiúj filmes álmot varázsolnak az örökké éhező filmkedvelők szemei elé. Az alábbiakban a jövő év első felének filmes terméséből válogattunk ki egy csokorra valót.

Január elsején rögtön egy hajmeresztő thrillert tálalnak nekünk Renée Zellweger főszereplésével. A 39-es ügyben(Case 39) a szőke szépség egy szociális munkást alakít, aki azért küzd, hogy el tudja vitetni a sorozatosan bántalmazott kislányt brutális szüleitől, de az ügy sokkal veszélyesebbre fordul. Rá kell jönnie, hogy a gyerek mégsem annyira ártatlan, mint gondolta.

Izgalmasnak ígérkezik a Daybreakers című sztori is, amely január 8-án kezd futni a moziban. A Willem Dafoe, Ethan Hawke és Sam Neil által fémjelezett mozi 2019-be kalauzol el minket. Az emberek élete nem túlzottan rózsás, mivel egy vírus miatt legtöbben vámpírokká válnak, akik futószalagon csapolják le a betegség által megkímélt társaik vérét. Szerencsére néhány tudós kifejleszti a betegség ellenszerét…

Úgyszintén a posztapokaliptikus világba kalauzol el az Elly könyve(The Book Of Eli)című sci-fi Denzel Washington és Gary Oldman főszereplésével. A film előzetese alapján a rendkívül népszerű Fallout című számítógépes játékra hajaz a sztori.

Oscar-gyanúsnak ígérkezik az Exraordinary Mesaures című filmdráma Harrison Ford és Brendan Fraser főszereplésével. A megtörtént eseményt feldolgozó alkotásban egy házaspár három gyereke közül kettőnél gyógyíthatatlan betegséget diagnosztizálnak. A páros nem adja fel és megpróbálja meglelni a gyógymódot, egy tudós segítségével próbálják megmenteni gyermekeiket. Tom Vaughn (Amíg a jackpot el nem választ) rendezte a produkciót Geeta Anand könyve alapján. A filmet január 22-én mutatják be Amerikában.

Január 29-én egy régi ismerős tér vissza a filmvászonra. Hosszabb szünet után Mel Gibsont láthatjuk viszont az Edge of Darkness című thrillerben, amit egy BBC-minisorozat alapján készítettek el. A 2003 óta nem forgató színész egy gyilkossági nyomozót alakít, aki lánya gyilkosainak a nyomába ered.

A tavasz első leheletével, március 5-én érkezik Tim BurtonAlice Csodaországban című filmje Mia Wasikowska, Johnny Depp, Michael Sheen, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Crispin Glover, Stephen Fry, Christopher Lee stb. szereplésével. Burtont ismerve biztosan nem egy szokványos alkotást tekinthetünk majd meg.

Ugyanezen a napon mutatják be Antoine FuquaBrooklyn’s Finest című, három rendőr történetét elmesélő filmdrámáját is Richard Gere, Don Cheadle, Ethan Hawke és Wesley Snipes főszereplésével.

Március végén a Titánok harca című kultikus fantáziafilm új változatát tekintheti meg a nagyérdemű Liam Neeson, Ralph Fiennes, Gemma Arterton, Sam Worthington főszereplésével.

Nagypénteken mutatják be a Mary, Mother of Christ című filmdrámát Camilla Belle, Jonathan Rhys Meyers, Al Pacino, Jessica Lange és Peter Peter O’Toole főszereplésével és Alejandro Agresti rendezésében.

Április 23-án kerül a mozikba Oliver StoneTőzsdecápák2. (Wall Street 2 – Money Never Sleeps) című filmje Shia LaBeouf, Michael Douglas, Charlie Sheen és Susan Sarandon főszereplésével Gordon Gekkót, a bukott brókert (Michael Douglas) az első rész végén lecsukják, a folytatásban pedig a börtönből szabadult erkölcstelen pénzmágus egy feltörekvő ifjú, Jacob Moore (Shia LaBeouf) segítségére siet a pénzügyek zavaros világában.

Rendhagyó filmmel rukkol elő a Disney. A Föld napján (április 22.) kezdik el vetíteni az Oceans című dokumentumfilmet, amely egyedülálló módon mutatja be a világtengerek élővilágát.

Természetesen a horrorfilmek rajongói sem maradnak hoppon az elkövetkező évadban. Április végén kezdik el vetíteni a Rémálom a Szilfa utcában (Nightmare On Elm Street)új variját.

Újra megfilmesítették a Robin Hood-sztorit is. Ridley Scott rendezésében Russel Crowe személyesíti meg a tolvajok fejedelmét.

Az animációs filmek kedvelői számára május 21-én érkezik a Shrek negyedik epizódja, Shrek Forever After címmel.

A megfilmesítést nem úszta meg a Prince of Persia című számítógépes játék sem. Mike Nevell filmjében Jake Gyllenhaal, Gemma Arterton, Ben Kingsley, Alfred Molina játssza a főbb szerepeket.

Május 28-án kerül bemutatásra a Szex és Nem York második része is.

A jövő év júniusára pedig mintha kifogytak volna az ötletekből az amerikai filmesek, mivel egy sor régi sztoriról törölték le a port s filmesítettek újra. Ezek közé tartozik a Szupercsapat (The A-Team) című tévésorozat filmes változata, és a Karatekölyök felvarrt ráncú változata, de június 18-án bemutatják a Footloose című zenés alkotás modern változatát is.