2024. augusztus 2., péntek

Élményszerű tudásszerzés

Egerben jártak a XVII. Honismereti verseny győztesei

„Őrizzük emlékeinket, gyűjtsük össze töredékeinket,

nehogy végleg elvesszenek, az által is üresebb

legyen a múlt, szegényebb a jelen

s kevesebb a jövő!” (Ipolyi Arnold)

A Dobó-szobornál Egerben

Ennek szellemében indult útjára a Honismereti verseny tizenhét éve, melyet hagyományosan az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervez meg ősszel. Az általános és középiskolás diákok csapatverseny keretében mérik össze tudásukat. Idén VárostromokMagyarországonatörökidőkben témakörű vetélkedőre készültek, melynek során a korra vonatkozó magyar történelem, irodalom, egyháztörténet, képző- és zeneművészet területét dolgozták fel, és ezáltal bővítették tudásukat. A verseny kapcsán feldolgozták Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényét is, kötődve ezáltal az egri várostrom 460. évfordulójához. A kor szellemiségét felidézve bemutatásra kerültek fegyverek, öltözékek, török ételek is. A diákok és tanárok sokszínű munkája azt a tényt tükrözte, hogy alaposan áttanulmányozták e témakört.

A legjobb helyezést elért csapatok, mintegy ötvenöt fő, kétnapos jutalomkiránduláson vettek részt, melynek célpontja az egri vár megtekintése volt.

Eger a történelmi értékek egyik leggazdagabb városa, barokk jellegű utcái számos látnivalót nyújtottak számunkra. Nagy élmény volt körbejárni az egri várat, végigsétálni a várfalakon, megnézni a hősök termét, kőtárat, lemenni a vár alagútjába és eldördíteni Dobó István ágyúját, végezetül pedig időutazást tettünk a korszerű technika segítségével, 3D-s filmet tekintettünk meg az egri várról.

Fáradtan, de sok-sok élménnyel gazdagodva tért haza a történészek csapata.

Dobó István síremlékénél (Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete)