2024. augusztus 2., péntek

Harcsák a kukoricaföldön!

ADOMATÁR

Amikor még Gyurgyován laktak a telepesek, és az Al-Duna-kanyar hetedik öblözeténél befejezték a töltés biztonságosnak vélt szakaszát, amely a leendő termőföldjeiket megvédhette a Duna sodró árjától, megnyugodtak a népek. De alighogy elkezdték a föld művelését a kiszárított mocsarak, semlyékek mentén, máris jött a nagy árvíz, amely újra áttörte az öblözetet, elmosta a földből épphogy kisarjadt terményt, de a lapályos területen is a már ki tudja, hányadszor újraeszkábált kalyibákat is, az utolsó kulipintyóig.

Földönfutóvá tette a már-már megfogódzott telepeseket, akik ekkor szekéren, kétkerekű taligán, talicskán vagy a derékig érő vízben gázolva tekenyőkben mentették a családot és az ingóságaikat. Mikor végre a magaslatra kapaszkodtak, látták, hogy Isten ismét megbüntette őket, mert egybevágó víztükör volt a határ.

És elszomorodtak. De jó néhány nap múltán az árvíz igen gyorsan visszavonult, s napok múlva a szántóföldeken már csak az örvényszerűen közlekedő víz kiásta mély tócsák jelezték a nagy pusztítást.

Ekkor azonban egy kis öröm is vegyült az ürömbe: nem vesztek éhen, mert ezekben a vizes lapályokban nagy halak, sőt óriási harcsák rekedtek meg: a pocsolyák szorításában tehetetlenül vergődtek, a népek pedig kapával, szalmatépő kankóval, gereblyével s egyéb kéziszerszámokkal, amelyek épp a kezük ügyébe kerültek, gyűjtögették őket szekérderékra. Egy részüket lesózva megszárították/füstölték, vagy még frissiben elhordták a temeskubini vagy a pancsovai piacokra, s eladták. A népes családok, s főként a gyerekek, akik örökké sóvárogták a halat, most napokig valóságos hallakomákat rendezhettek…

Ekkor történt, hogy a kincstár végre új telepesházakat engedélyezett a Dunától távolabb eső magaslatra, hogy többször ne történjen meg az árvízi veszedelem. Így kezdték építeni Székelykevét, mint mondták, „hogy megmaradjunk a jövendőnek”.

A szerző illusztrációja

Gyurgyova* Gyurgyevó (Đurđevo) – Az Al-Duna kanyarulatánál, a Duna árterén létesített legdélebbi település, amely többéves kiöntések után teljesen megsemmisült. Megsemmisülése előtti évben nevezték át Rádayfalvának. Utódtelepülése lett a néhány kilométerrel odébb magaslatra épített Székelykeve.

semlyékëk – vizes kátyúk

öblözet – folyó menti, ingoványos, mocsaras földrész

tekenyő – fateknő