2024. július 16., kedd

Fontos üzenet a jövő generációi számára

Megnyitották Makovecz Imre Családi házak című tablókiállítását a palicsi Nyárhangoló Fesztiválon

Makovecz Imre Kossuth- és Ybl Miklós-díjas magyar építész, a magyar organikus építészet megteremtője, a Magyar Művészeti Akadémia alapítója és örökös tiszteletbeli elnöke által tervezett családi házaknak fotóiból nyílt kiállítás péntek délután a palicsi Nyárhangoló Fesztiválon, a Vigadó nagytermében. A kiállításon egy olyan életmű részletébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők, amelynek nagysága és jelentősége felbecsülhetetlen. A Makovecz Imre által megalkotott, megtervezett épületek fontos üzeneteket hordoznak magukban a jövő generációi számára: alkotásaiban megfogalmazódik a család életformája, hitvallást tesz létünkről, és múltunkra alapozva teremt lehetőségeket a jövőre nézve. A tervező nemcsak tervez, hanem alkotásán, munkáján keresztül interakciót kezdeményez környezetével, velünk és a jövő nemzedékeivel.
A kiállítást Fülöp Tibor építész, a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumi tagja, a Kós Károly Egyesülés társigazgatója nyitotta meg, és elmondta, Makovecz Imre hosszú és szerteágazó pályafutást tudhat maga mögött. 
– A kiállítás az építész első megtervezett és megépített családi házától a szinte utolsóig próbálja felölelni a körülbelül 60 éves életpályát. A 22 tablót Magyarországnak a területi eloszlásai szerint próbáltuk válogatni, illetve van egy-két olyan „extrém” épület, mint a saját nyaralójuk és egy tervváltozat, amit egy thaiföldi megrendelőnek tervezett, de sajnos nem valósult meg. Az összes többi fénykép megépült épületet mutat be. A mostani kiállításnak a középpontjába megpróbáltuk betenni a Feltámadás Temploma csúcsalkotását is, ami egy meg nem valósult fiókterv. Viszont érdekes, hogy ebbe az alapvetően nem túl nagy alapterületű templomba, katedrálisba belesűrítette mindazt, amit ő az egész pályája során képviselt, és nagyon drukkolunk, hogy egyszer a valóságban is, és nem csak maketten, vagy számítógépen láthassuk – hallottuk Fülöp Tibor építésztől.
A kiállításmegnyitót beszélgetés követte A tradíció és a nemzeti jelleg megjelenése vagy eltűnése a jelenkor építészeti stílusaiban címmel. E témáról Fülöp Tibor építész, a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumi tagja, a Kós Károly Egyesülés társigazgatója, Terdik Bálint építész, a Kós Károly Egyesülés diplomás vándorépítésze és Váradi Balázs, a Kós Károly Egyesülés tagja beszélgetett Brasnyó Zoltán újságíró, szerkesztő moderálásával. 
A Makovecz Imre családi házait bemutató tablókiállítás a budapesti Makovecz Imre Alapítvány jóvoltából került Palicsra. Az érdeklődők a fesztivál végéig megtekinthetik a Vigadó nagytermében. 

 

Nyitókép: Kiss Natália felvétele