2024. július 18., csütörtök

Színházi kalandozás egy regény kapcsán

A Nyári Mozi Színházi Közösség ma este tartja az In memoriam Vidd hírét az igazaknak című előadás munkabemutatóját

A Nyári Mozi Színházi Közösség új előadásának munkabemutatójára kerül sor ma, május 8-án 19.30-tól a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. Az In memoriam Vidd hírét az igazaknak című előadás rendezője Döbrei Dénes, a dramaturg Góli Kornélia, a koreográfus Varga Heni, a díszlettervező Višnja Žugi, míg a zenéje Brestyánszki Dína és Brestyánszki Bernadett munkája. Az előadás szereplői Fülöp Tímea, Orlovity Sztaniszlava, Szalai Bence, Verebes Judit, Pálfi Ervin, Kucsov Borisz, valamint Döbrei Dénes, aki egyben a rendezője is. 

Döbrei Dénest az előadás létrejöttéről kérdeztük:
– Úgy indult, hogy csak az újvidéki színművészeti akadémia ötödévesei játsszák majd, de mivel nem iratkoztak be mindannyian az ötödik évre, színházakban dolgozó színművészek is részt vesznek a produkcióban. Marlo Morgan Vidd hírét az igazaknak című regényével foglalkozunk, úgymond vitatkozunk a műről, a könyvben leírt tiszta világgal kapcsolatban, mivel a mai világban eltávolodtunk a természettől, a technológia fejlődése következtében pedig felgyorsult az életünk. A műben szereplő ausztrál őslakosok, az aboriginal törzs teljesen másképp él, mint mi. Ez a regény a kilencvenes években felkapott és népszerű lett, ezt követően heves vitákat váltott ki, mert az írónő igaz történetként írta meg, de később állítólag ő maga is bevallotta, hogy fikció. A könyv azonban fikcióként is érdekes. Ezzel vitatkozni, elgondolkodni a valós és az elképzelt világról nagy kihívást jelent a számunkra. Olvasása közben sokfelé elkalandoztunk és sok mindenről beszélgettünk. Számos téma merült fel, egyebek közt a népek, a kultúrák eltűnése, a migrációk, egyáltalán az életmód, az étkezés vagy épp a természethez való viszony. Mindenkinek megvan a maga életútja, mindenki megélt stresszes helyzeteket és boldogságot is. Ami az előadásban elhangzik, abból a nézők a saját maguknak szűrhetnek le tanulságokat. Meglehet, hogy valakikben kérdések merülnek fel az életükkel kapcsolatban, vagy épp válaszokra lelnek. Az előadás játszása során közel kerülünk a közönséghez, így a közönség is az előadás részévé válik. Arról van szó ugyanis, hogy egy csoport fiatal havonta egyszer összejár, kiválasztanak egy művet, amelyet közösen végigolvasnak, majd pedig feladatokat adnak egymásnak a könyv történetéből, és beszélgetés során, vitatkozva próbálják még jobban kifejteni a mű témáját. Ebben az esetben erről a regényről van szó. Nem feltétlenül szükséges ismerni az alapművet az előadás megtekintéséhez. Aki elolvasta, annak minden bizonnyal kialakult valamilyen véleménye a könyvről, de az előadásból mást is leszűrhet. Nem készítettük el klasszikus értelemben vett előadásként, a mű úgy jelenik meg, hogy bizonyos részeket elolvasunk, bizonyos részekkel vitatkozunk, és végigvezetjük az egész történetet. Valójában megismertetjük a művet a közönséggel. Nagyon fontos az, hogy milyen hatást keltünk. Felelősek vagyunk azért, hogy mit mondunk el, mert az hatással van ránk is, meg a közönségre is. Célunk, hogy fizikai és spirituális szinten is kialakuljon kapcsolat a közönség és a színészek közt. A próbák főleg Kelebián folytak, a természetben. Mivel a világunkban kevés az idő, megpróbálunk időt és teret adni magunknak és a közönségnek is. A bemutató előtt tartunk majd még munkafolyamatot. Ez a találkozás a közönséggel fontos mérce lesz ahhoz, hogy felmérjük, milyen úton haladunk – fejtette ki a lapunknak Döbrei Dénes.
A Nyári Mozi Színházi Közösség új előadása nem jöhetett volna létre a Kosztolányi Dezső Színház, a szabadkai Népszínház és az Újvidéki Színház segítsége nélkül. Támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.