2024. július 18., csütörtök

Az utolsó három nap

A Tizennyolc című előadását mutatja be a budapesti Udvari Kamaraszínház csütörtökön a Zentai Magyar Kamaraszínházban

A budapesti Udvari Kamaraszínház Tizennyolc című előadását tekintheti meg a közönség csütörtökön a Zentai Magyar Kamaraszínházban. Az előadás szerzője és rendezője: Andrási Attila. A dramaturg: Szigeti Réka. A szereplők Stelly Zsófia, Szorcsik Kriszta, Boros Ádám, Dóczy Péter, Incze Máté, Kákonyi Tibor, Kálló Béla, Krizsik Alfonz, Lénárt László és Pelsőczy László. Hegedűn Nédó Olga, Príma- és Kölcsey-díjas hegedűművész közreműködik. A díszlet- és jelmeztervező: Húros Annamária.

„A magyar történelmet tanultuk, egészen az I. világháborúig. Ott megállt a világ, megállt a tananyag, eltűnt minden magyarázat, csend ült el minden tanáron, minden osztályon, minden gyermek mindenre kíváncsi izgága lelkén. Bár többségben voltunk szülővárosunkban, Szabadkán, mégis kisebbség lettünk. Mi történt velünk azon az őszön? Senki nem tudott választ adni” – olvashatjuk egyebek között Andrási Attila leírásában. A rendezőt az előadásról, illetve annak létrejöttéről kérdeztük.
Mely történelmi időszak eseményeit taglalja az előadás és mire világít rá?
– Eleink közös hazája, a Magyar Királyság az I. világháború végén megesett utolsó három napját mutatjuk be a Tizennyolc című előadásunkban. Személy szerint több mint másfél évtizede kutatom azoknak a napoknak az eseményeit, és mégis folyamatosan újabb és újabb adatokra és könyvekre lelek rá. Olyan ez a kutatás, mint egy most felfedezett kontinens feltérképezése. Már elkezdtük a próbákat, amikor Lukachich Sándor tábornok könyvére bukkantam. Ő volt azokban a napokban a budapesti katonai körzet parancsnoka, és óráról órára írta le az eseményeket. A II. világháború után a kommunisták elégették a könyveit. Az egyik megmaradt példány a kezembe került. Mindent át kellett írnom, amit addig írtam. Megtettem. Nagyon sok olyan gond nyomasztja a lelkünket, amelynek kiinduló pontja egykori közös hazánk utolsó napja.
Milyen indíttatásból írta meg a darabot?
– Szabadkai születésű lévén, a történelmet 1918-ig tanultuk. Addig koronázó nemzet voltunk. Utána, a mai napig is, nem vagyunk több mint kisebbség. Mit jelent az egyik és mit a másik milyenség? Mivel foglalkozhatnék mással, mintsem ezzel a határvonallal, amely elválasztja a mi milyenségi állapotunkat az eleink által természetszerűleg bírt státusztól.
n Hol zajlottak az előadás próbái?
– A székesfővárosban, a Duna Palotában kezdtük a próbákat, időnként a Fészek Művészklubban is próbáltunk. A főpróbahetet Magyarkanizsán, a Cnesában és Bicskei Zoltán jóvoltából a Regionális Kreatív Műhelyben tartottuk.
Eddig hol mutatták be az előadást, és hol játsszák majd az elkövetkező időszakban?
– A Tizennyolc budapesti premierje a Duna Palotában volt, a délvidéki bemutató a Cnesában zajlott, de játszottuk már Hódmezővásárhelyen, Devecserben, Bácsalmáson, Szabadkán, a Kosztolányi Dezső Színházban, Topolyán és az Újvidéki Színházban is, csütörtökön pedig a Zentai Magyar Kamaraszínházban lép színre vele az Udvari Kamaraszínház társulata. A jövő hónapban Nagyváradra utazunk, az őszi erdélyi, kárpátaljai és felvidéki turnék előkészületben vannak, valamint az anyaország több városában és a székesfővárosban is fellépünk.