2024. július 21., vasárnap

Korrupció, látszat és a látszat fenntartása

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata pénteken mutatja be Lev Birinszkij Bolondok tánca című tragikomédiáját Sebestyén Aba rendezésében

Évadzáró bemutatót tart a szabadkai Népszínház Magyar Társulata. Lev Birinszkij Bolondok tánca című művét Sebestyén Aba rendezi. A bemutatóra pénteken kerül sor 19.30-tól a Jadran színpadon, ahova Ljubica Ristovski, a szabadkai Népszínház igazgatója is invitálja a nézőket. Az előadás kapcsán Gyarmati Kata társulatvezető arról szólt, hogy már régóta terveztek együttműködni Sebestyén Abával, és ez mindenképpen jót hozott a társulatnak, még úgy is, hogy úgymond az előző vezetéstől átörökölt darabról van szó.

– A közös munka Sebestyén Abával úgy a közönség, mint a színészek számára is egyfajta lépcsőfokot jelent, amikor már akadályok nélkül tudunk együttműködni. A szöveg is egy olyan témát állít középpontba, ami úgy a régiónkban, mint szűk közösségünkben is aktuális, ez pedig a forradalom. A szerzőről keveset lehet tudni, mondhatni fantomszerzőről van szó, az életrajzi adatai bizonytalanok, abban sem lehetünk biztosak, hogy pontosan mikor született. A Bolondok táncában egy színész kivételével az egész társulat részt vesz. Úgy gondolom, hogy minden színház éltében fontosak azok az előadások, amelyekben a teljes társulat megmutathatja együttes energiáját – hallottuk a társulatvezetőtől, Sebestyén Aba rendező pedig az előadás aktualitását ecsetelte.

– A Bolondok táncának rendezését azért vállaltam el, mert éles aktualitást véltem felfedezni a szöveg tartalma és a manapság zajló események között. Nagy kihívást jelentett egy olyan előadást létrehozni, amely valós tükröt tart a világ elé, a nézőket pedig elgondolkodtatja arról, hogy mi mindenre képes egy maroknyi csapat egy ideológia nevében. Egyébként egy fergeteges komédiáról van szó, kihívásszámba ment az is, hogy a komikus helyzetek szürreális abszurditását élesen kibontva jelenítsük meg. A próbafolyamat kiválóan telt, annak ellenére, hogy akadtak nehézségek a próbarendet és a próbatermet illetően, hiszen a társulat egy kis próbateremben dolgozik méltatlan körülmények között. Ezt én is fájdalommal vettem tudomásul. Ugyanakkor hihetetlen alázattal dolgoznak, ezért pedig nyilvánosan is emelem a kalapomat – fejtette ki a rendező.

Az előadásban Mezei Zoltán kormányzót alakít, és szerencsésnek tartja Sebestyén Aba találkozását a társulattal.

– Nehéz perióduson és vívódásokon vagyok túl, amelyeken Aba érzékenységgel segített át, ez pedig segítette az alakításomat is. A kormányzó karaktere napjainkban, a közéletben, sajnos sok helyen felfedezhető, akárcsak az előadás témája is. Korrupció, látszat, a látszat mindenáron való fenntartása, ami minden áldozatot megér... Ez örök érvényű. Ebben a korban élünk, ezt a pillanatot éljük, ezt tárjuk a nézők elé is a darab által, amibe a rendező vezetésével beleszőttük a saját gondolatainkat, tapasztalatainkat is. Hálás vagyok, hogy létrejöhetett – mondta Mezei Zoltán.

A kormányzó feleségének szerepében Vicei Natáliát láthatjuk, aki a társulat együttműködéséről beszélt:

– Az idei évad kimerítette a társulatot. Számomra a próbafolyamat legnagyobb hozománya volt, hogy ismét úgy tudtunk a kollégáimmal előadást készíteni, hogy hihettünk abban, amit csinálunk. Bő félév hányattatás után ez nagy adománya a sorsnak, és az is, hogy ennyi év együttműködés után még mindig öröm egymás szemébe nézni és megosztani az ötleteket. Energiát hordoz magában az, amikor egy egész társulat van a színpadon. Ehhez a rendező pozitív hozzáállása sokban segített – hallottuk Vicei Natáliától.

Csernik Árpád is nagyon jó próbafolyamatról számolt be, amelyből sok pozitív energiát merített, Györfi Csaba művészvendég koreográfus pedig szakmája fontos próbatételének tartja a Magyar Társulat színészeivel folytatott munkát, amely során jó élményekkel gazdagodott.