2024. július 16., kedd

Képzelt riport, egy képzeletbeli helyen

Bal József rendezésében készített új előadást a Szabadkai Népszínház magyar társulata, a bemutató pénteken lesz

Pénteken bemutatót a tart a Szabadkai Népszínház magyar társulata. A Déry Tibor, Pós Sándor, Presser Gábor, Adamis Anna szövege nyomán készült Képzelt riport című előadást Bal József rendezte. A produkcióhoz kiindulópontot a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című regény, illetve annak musicalváltozata adta meg.

Ahogyan azt a sajtótájékoztatón Igor Lerićtől, a Szabadkai Népszínház igazgatói asszisztensétől megtudhattuk, egy nagyszabású produkcióról van szó, amelyben a magyar társulat csaknem minden tagja mellett vendégművészek, valamint a szabadkai Népkör MMK Róna táncegyüttese is részt vesz.

Venczel Valentin, a magyar társulat művészeti igazgatója azt fejtegette, hogy a művészi szempontok mellett más célokat is szem előtt tartottak az előadás elkészítése kapcsán:

– A Szabadkai Népszínház a megközelítőleg tizenhét éves áldatlan időszakának a végéhez ér, és ez arra is késztetett bennünket, hogy felmérjük a jelenlegi kapacitásaink határait. Emiatt is választottunk egy olyan darabot, amely próbára teszi a technikai, a szervezői, az alkotói kapacitásunkat, nem utolsósorban pedig a pénzügyi lehetőségeinket is. A társulat mindegyik szempontnál maximálisan teljesített, kilépve némileg a megszokott kereteiből. A közönség egy igazán rendhagyó produkciót láthat majd, jelenleg még a Jadranban, de ezt az előadást már az új épületben való játszásra terveztük – mondta Venczel Valentin.

Bal József először jött Szabadkára, és korábban még nem találkozott a társulattal sem, ezért – az elmondása szerint – ez egy dupla kihívás volt a számára:

– Nyilván a társulatnak is az volt, mert nem ugyanazt a színházi nyelvet beszéljük. Természetesen mindkettő jó, amikor pedig két különböző, de jó színházi felfogás találkozik, akkor abból valami még jobb sülhet ki. Legalábbis ebben bízunk. Mindenképpen kiemelném a szabadkai Népkör MMK segítségét, a Róna tánccsoport közreműködését, hiszen nélkülük ez az előadás – így ahogyan van –, nem igazán jött volna össze. A másik nagy köszönetem Palatinusz Lászlóé, aki a technika terén állt mellénk, hogy egy igazi fesztiválhangulatot varázsoljunk a Jadran színpadra.

Amikor a hetvenes évek elején ez a darab elkészült, úgymond kurzusdarab akart lenni. Arról kellett szólnia, hogy a rockzene és a kábítószer kézen fogva jár egymással, ezért a rock nagyon veszélyes, és el akarták tőle tanácsolni a fiatalokat. A zenéjét viszont Presser Gábor írta meg, így egy antagonisztikus ellentét lett a darab mondanivalója és a zenéje között. Az évek folyamán a zene fennmaradt, a történet pedig elszürkült, beporosodott. Valamivel több mint tíz évvel ezelőtt rendeztem már előadást erről a darabról, és akkor egy teljesen új adaptációt készítettünk hozzá. Megtartottuk a fő cselekményt, de aktualizáltuk a helyzetet. Azért csak Képzelt riport az előadásunk címe, mert nem Amerikába helyeztük, hanem egy képzeletbeli helyre, ami lehet például a budapesti Sziget fesztivál, vagy akár itteni EXIT – tudtuk meg Bal Józseftől.

Az előadásbeli Józsefet Kovács Nemes Andor formázza meg:

– A gyerekkorában talán mindenki választott magának csillagot. Józsefé a felesége, Eszter lett az. Az Eszter egy perzsa eredetű név, a jelentése csillag. Miután viszont kiválasztjuk a csillagunkat, gyorsan magára is hagyjuk, elérni úgysem tudjuk, ezért már nem foglalkozunk vele. Amikor pedig a csillagunk eltűnik, nem magunkat okoljuk, hanem a csillagot. József is így keresi a csillagát, Esztert a fesztiválon és közben mindenkiben keresi a problémát is, csak saját magában nem – fejtette ki Kovács Nemes Andor.

Az előadás szereplői Kovács Nemes Andor mellett Pámer Csilla, Horváth Blanka, Hajdú Tamás, Mezei Zoltán, Kalmár Zsuzsa, Szilágyi Nándor, Vicei Natália, Budinčević Krisztián, Suzana Vuković, Ralbovszki Csaba, Ricz Ármin, Dedovity Tomity Dina, Szabó Regina, Magyar Zsófia, Körmöci Petronella, Nyári Ákos, Pletl Márk, Megadja Dániel, Korponai Réka, Magyarka Márkusz. A zenészek ifj. Kucsera Géza, Cindel Norbert, Bíró Máté, Dienes Ákos és Domanj Nikola. A tánckart Balázs Dániel, Bicskei Edvin, Bodrogi Bálint, Borsits Alex, Botka Réka, Csóvity Brigitta, Gajdos Barna, Ivanity Martin, Jenei Róbert, Kovács Laura, Pintér Krisztián, Szécsi Viktória és Tóth Hunor alkotja. A zenei vezető ifj. Kucsera Géza, a dramaturg Brestyánszki B. Rozi, a díszlettervező Bal József, a jelmeztervező Salamon Luna, a koreográfus Pintér Lotti.

Nyitókép: A Képzelt riport sajtótájékoztatóján (Lukács Melinda felvétele)