2024. július 5., péntek

„Én is bolond akarok lenni”

Július 4. és 7. között Čortanovcin a Stanković-villa autentikus környezetében tartják meg a 11. Shakespeare Fesztivált, amely 2014 óta a nagy drámaíró műveinek kortárs világprodukcióit tárja a közönség elé, és Nagy-Britanniából, Olaszországból és Szerbiából vendégszerepeltet itt társulatokat.

– Mint minden évben, most is Shakespeare egyik drámájában rejtőzik a fesztivál szlogenje. Ezúttal az Ahogy tetszik című híres vígjátékról van szó. Ebben az egyik főszereplő, a mindig melankolikus Jacques összefoglalja benyomásait az őt körülvevő világról, majd így szól: „Én is szeretnék bolond lenni!” A bolondok mindig különleges helyet foglalnak el Shakespeare darabjaiban. Amellett, hogy szórakoztat minket, egyedül neki van kiváltsága arra, hogy kimondhasson bármit, ami eszébe jut. Valójában bölcs, de az őrület álarca mögé rejtőzik. Úgy tűnik, hogy így könnyebben elviseli annak a világnak az őrültségét, amelyben él. És úgy tűnik, Shakespeare-től napjainkig a világ többé-kevésbé ugyanaz maradt. Mindig több volt benne az őrület, mint az értelem. Az értelem idővel csak erősebb őrületté vált, a bolond pedig mellékszereplőből főszereplővé lépett elő. Ezért az idei Shakespeare Fesztivál a vígjáték és az őrültség jegyében zajlik – idézi a Dnevnik napilap a fesztivál igazgatóját, Nikita Milivojevićet.

A fesztivált az Ifjúsági Színház és az Újvidéki Művészeti Akadémia produkciója, az Ivan Vanja Alač által rendezett Vízkereszt, vagy amit akartok című előadás nyitja meg egy új fesztiválkezdeményezés részeként, ami az Első Shakespeare-em program révén valósul meg, amely keretében a fiatal művészek először találkozhatnak alkotóként a zseniális William munkásságával.

A fesztivál második napján a londoni Flute Theatre várja a közönséget, amely Shakespeare leghíresebb vígjátékát, a Szentivánéji álom című produkciót adja elő. Hét színész játssza az előadás összes szereplőjét, élő zenével. A táncszínház minden szerelmesének szánják július 6-án a Rómeó és Júlia: Az utolsó órák című előadást a nemzetközileg ismert ImPerfect Dancers Company előadásában. A Rómeó és Júlia: Az utolsó órák egy energikus táncelőadás, amely mozgás és zene által tárja fel minden idők legnagyobb szerelmi történetének legfinomabb érzelmeit.

A Shakespeare Fesztivál nyári kiadását a La Ribalta Teatro olasz társulat zárja a Hamlet Double Bill című produkcióval, amely a vígjáték és a tragédia kétnyelvű, olasz és angol, ötvözete Shakespeare Hamletjének szereplői és a temetkezési vállalkozók között. Ez az előadás az európai Shakespeare fesztiválhálózat ShakeSPHERE 2023/2024-es nagy nemzetközi projektjének nyertese.

A fesztivál programjának egy részét a múlt évhez hasonlóan őszre és a Szerb Nemzeti Színházban tervezik megvalósítani. Nevezetesen novemberre tervezik a My Shakespeare: A Director's Journey through the First Folio című könyv népszerűsítését, amely Greg Dorannak, a Royal Shakespeare Company művészeti vezetőjének személyes és szakmai útját mutatja be 2012-től 2022-ig. Fényes pályafutása során Doran rendezte vagy producelte Shakespeare első fóliójának összes darabját. (A Mr. William Shakespeares Comedies, Histories, & Tragedies (magyarul Mr. William Shakespeare vígjátékai, királydrámai és tragédiái) William Shakespeare darabjainak 1623-ban kiadott első gyűjteménye. Az irodalomtörténészek általában első fólióként hivatkoznak rá. Az ekkor Shakespeare-nek tulajdonított valamennyi, összesen mintegy harminchat színpadi művet tartalmazza.)

A fesztivál érdekes támogatói programját is meghirdették. Így az idén, miután július 5-én a Stanković-villában bemutatták a Szentivánéji álom című előadást a hagyományos fesztiválközönségnek, a Furulyaszínház egy különleges, autizmussal élők számára készült előadással készül. A 11. Shakespeare Fesztiválra már megvásárolhatók jegyek a Tickets minden elárusítóhelyén és online is.

Nyitókép: https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Gzanag