2024. szeptember 12., csütörtök

Ajtócsapkodás negyven fokban

Vígjáték-bemutatóval indul az évad az Újvidéki Színházban

Mit járkálsz itt meztelenül? – kérdezi egyre ennek a ritkán előkapott vígjátéknak a főszereplője, és míg értelmes választ nem kap rá, addig tovább forog a darab gépezete, mint a motolla, mulatságos szituációtól még mulatságosabb szituációig. Az Újvidéki Színház igazi bűvésztrükköt készített elő az évadkezdésre: Szerbia egyik legjelentősebb rendezőjét kombinálta a valaha élt legjobb komédiaírók egyikével. Szeptember 18-án bemutató!

Georges Feydeau: ez a név azoknak, akik rendszeresen járnak színházba, úgy cseng, mint egy jóízű kacaj. Nem véletlenül, hisz a Belle Epoque sztárszerzője olyan darabokat vetett papírra, mint A hülyéje, az Osztrigás Mici, vagy a Bolha a fülbe. Színműveit máig a francia bohózat felülmúlhatatlan teljesítményének tartják, sőt, a közvélekedés szerint ő a vígjáték Moliére utáni legjobb művelője.

És valóban: Feydeau minden egyes sora alkatrészként működik egy olajozott és kifogástalan masinériában, amelynek üzemanyaga a szenvedély és a szatíra, terméke pedig a megállíthatatlan nevetés. Műveit nem véletlenül ismerik a szakmában „ajtócsapkodós komédiákként”: ki jön be, mikor, melyik ajtón, milyen ritmusban – és persze mit talál ott, ahová belépett? Ezek a kérdések működtetik Feydeau összes vígjátékát – mind a hatvanat!

Hatvanat, írjuk – épp ezért lehetetlen, hogy minden műve folyton repertoáron szerepeljen. Az Újvidéki Színház és a fiatalabb generáció európai hírű rendezője, Miloš Lolić egy olyan darabot választott, amivel igen ritkán találkozhatunk a repertoáron: a Mit járkálsz itt meztelenül? vérbő komédia, amely egy politikus fülledt lakásába kalauzol el bennünket.

Az alapszituáció mindenkinek ismerős lehet, akinek nem volt pénze Alaszkában tölteni a mögöttünk álló nyarat. A szóban forgó parlamenti képviselő lakásában ugyanis nem lehet megmaradni a hőségtől. Az asszonyka már rég vízparton keresne menedéket, és minden izzadtságcseppjéért a parlamentarizmust hibáztatja, merthogy a verejtéken kívül a országház ülésezése is vég nélkül folyik. A megoldás: neglizsében táncikálja végig a napot. Csakhogy az a bizonyos ajtó – amelynek csapkodásáról szót ejtettünk fentebb – folyton nyílik, a vendégek egymásnak adják a kilincset, a férj tombol, a botrány ígérete pedig minden egyes sarokvascsikordulással egyre közelebb kerül.

Miloš Lolić először rendez az Újvidéki Színházban – de már az is eseményszámba megy, hogy itthon dolgozik. Berlin, München, Düsseldorf, Bécs és Basel színházai mellett igen ritkán rendez Szerbiában, ám amikor igen (mint tavalyelőtt a Belgrádi Drámaszínházban), akkor rendezői kitüntetések sorát zsebeli be. Előadása, a Yankee Rose a 2023-as Sterija Játékok abszolút sztárelőadása volt, amelyért megkapta a legjobb rendezőnek járó elismerést, majd nem sokkal később az évad legjobb útkereső rendezői teljesítményért járó Bojan Stupica-díjat.

A Mit járkálsz itt meztelenül? ötszereplős darab – az újvidéki teátrumban azonban ezt az öt szerepet tizenegy színész játssza! A társulatot Banka Lívia, Crnkovity Gabriella, Szalai Elor Emina, Figura Terézia, László Judit, Kőrösi István, Mészáros Árpád, Német Attila, Pongó Gábor és Sirmer Zoltán képviselik, de vendégként színre lép velük Eva Voštinić szabadúszó színésznő és Benák Gabriella hegedűművész is.

A zenét a többszörös Sterija-díjas Nevena Glušica jegyzi, a kosztüm a szintén Sterija-díjas Maria Marković munkája. A pattogó dramaturgiáért Periša Perišić felelt.

Az előadást a 18-i bemutató után szeptemberben még kétszer láthatja a nagyérdemű: 23-án és 30-án.

Nyitókép: Bemutató: e hó 18-án (Fotó:Újvidéki Színház)