2024. szeptember 14., szombat

Komoly témákról komolytalan köntösben

Szerdán mutatják be a Mit járkálsz itt meztelenül? című vígjátékot az Újvidéki Színházban

– Többszörös szövegcserét és igen gyümölcsöző tárgyalásokat követően jutottunk el odáig Urbán András kollégával, hogy George Feydau e komoly témákról szóló, de komolytalan köntösbe bújtatott művét dolgozzuk fel – emelte ki MilošLolić, a Mit járkálsz itt meztelenül? című, premier előtt álló produkció rendezője pénteken az Újvidéki Színház sajtótájékoztatóján.

Elmondása szerintritkán játszott darab – s emiatt a közönségnek talán nincsenek különösebb elvárásai vele szemben –, de mégis nagyon időszerű témákat boncolgat még a saját idejében játszódva is. Egy ilyen „durva és piszkos” című darabot okosan kellett színpadra vinni, számtalan kihívással megbirkózva. Mindehhez hozzájárult az írás többrétegűsége és a szöveg sajátos léte.

A jelenlévő színészek, Szalai ElorEmina, Mészáros Árpád és Pongó Gábor, hasonló okokból érezték kihívásnak a próbafolyamatot. 

– A komédiáról, erről a könnyű műfajrólsokan azt gondolják, hogy eljátszani is vígságos, örömteljes és könnyű, de tévednek, mert szinte a legnehezebb műfaj a színházban – nyilatkozta Szalai ElorEmina, majd hozzátette: – Egyszerűen és könnyeden kell nevettetni, viszont a háttérben olyan témák húzódnak meg, amelyek egyáltalán nem viccesek. Ezt a kettősséget nehéz megtalálni.

„Az előadás látszólag egy házaspár mindennapjaiba enged bepillantást, amelyek a szokásos perpatvarral és egyet nem értéssel járnak, viszontolyan témák kerülnek előtérbe, mint a gyermeknevelés vagy a politikai korrektség” – folytatta Emina.

Periša Perović, a darab dramaturgjakiemelte, az, hogy a produkció előkészítésében kétféle fordítást és egy Heltai Jenő-átdolgozást is a kezükbe vettek, és az, hogy magyar színészekkel dolgozhattak együtt, a műnek egy olyan új réteget adott, amely eredetileg talán nem is volt jelen.

Az Újvidéki Színház igazgatója, Urbán András arról számolt be, milyen bemutatók várhatók az idei évadban. Az intézmény két premierrel kezd: a már említett Miért járkálsz itt meztelenül?című produkcióval, MilošLolić rendezésében, amelyetszeptember 18-án mutatnak be, és a szlovén Tomi Janežič rendezésében készült1981 című előadással, amely október 18-án kerül színpadra. Az évad első felének végéhez közeledve a kisteremben a CabaretPiccolo Grande programsorozat első darabját is láthatja a közönség, Lénárd Róbert rendezésében.

A repertoár kapcsán megtudtuk még: Nagy Botond állítja színpadra Csehov Három nővérét, Brecht Kurázsi mama gyermekei c. művét DejanProjkovszki rendezésében láthatja az évad során a közönség, Tasnádi IstvánNext című művét pedig Urbán András rendezésében tekintheti meg a nagyérdemű.

Nyitókép: Újvidéki Színház