2024. szeptember 27., péntek

Költők drámája

Szüreti napok a gyenge szüret után – ezt a címet húzták ki ma reggel, a hagyományokhoz híven a mai Magyar Szóból, így ezt a címet kapják a XXII. Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny darabjai és az ezekből születő előadások.

Három író, idén Lennert Móger Tímea, Antalovics Péter és Kormányos Ákos, vért izzadva küzd majd meg azért, hogy minél jobb darabot alkossanak meg, csupán egy nap alatt. Az íróknak az a feladatuk, hogy nagyjából tizennégy személyre írják meg drámájukat ma délután ötig. Közülük eddig egyikük sem mutatta meg még tehetségét ezen a versenyen, valamint elsősorban költészettel foglalkoznak, ezért ettől minden bizonnyal még érdekesebb lesz ez a megmérettetés.

A rendezőknek, akik ezúttal Antal Attila, Lénárd Róbert és Puskás Zoltán lesznek, ugyanennyi idejük és úgymond négyszínháznyi színészük lesz arra, hogy színpadra vigyék a vadonatúj, még becsomagolt műveket. Ma este pedig az is kiderül, hogy melyik rendező melyik szöveggel, melyik teremben és melyik színészi csapattal dolgozik majd együtt.

A három ősbemutatót a magyar dráma napján, holnap, szeptember 21-én, szombaton játsszák majd a négy társulat színészei, az Újvidéki Színházból, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatából és a Kosztolányi Dezső Színházból, valamint a Zentai Magyar Kamaraszínházból. Mellettük pedig természetesen részt vesznek majd az Újvidéki Művészeti Akadémia diákjai is.

A legjobb szövegnek, előadásnak és színészeknek járó díjakat a zsűri ítéli oda, amelyet dr. Góli Kornélia (dramaturg, teatrológus, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára), dr. Mezei Kinga (színész, rendező) és dr. Oláh Tamás (dramaturg, teatrológus) alkot, ők egyébként tavaly vettek részt ezen az eseményen.

Ugyancsak a korábbi évek gyakorlatához híven a Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny estjén derül majd ki az is, hogy a nézők szavazati alapján kik az előző évad legjobb művészei az Újvidéki Színházban, valamint a Pataki Gyűrű-díj jelöltjeit is kihirdetik.

Az eseményen készült felvételeket itt nézhetik meg.

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele