2024. október 12., szombat

Milyen is volt az 1981-es év?

Az előadás bemutatója pénteken lesz az Újvidéki Színházban

Pénteken ismét bemutató lesz az Újvidéki Színházban, ebben az idényben már a második. Az előadás címe 1981, és a Destin(y)ation programsorozat része, amely különböző országok színházait kapcsolja össze egy különleges projekt keretében a Nova Gorica (Szlovénia) / Gorizia (Olaszország) 2025 Európa Kulturális Fővárosa program részeként. Nova Gorica a rendező, Tomi Janežič szülővárosa is.

Az 1981 egy újvidéki magyar–szerb családról szóló, nemzedékeken átívelő történet, melyet az alkotócsapat személyes, családi históriáik is ihlettek. Az 1981-es események az emberi sorsok 20. századon átívelő hálózatának kapuját jelentik, összekötve Újvidéket a szlovéniai Nova Goricával, ahol a rendező felnőtt, valamint az olaszországi Goricával (ami közvetlenül a határ másik felén fekszik).

Az 1981-es évet olyan fontos események jellemezték Újvidéken, mint a SPENS, a Szabadság híd, a Hotel Novi Sad, vagy a Szerb Nemzeti Színház új épületének megnyitása. Újvidék ekkor a csempészetről, az apró tragédiákról és a mindennapi életről szóló helyi történetek színtere, ahol többek között egy esküvő is zajlik, amely ennek az előadásnak a középpontjába kerül.

Az Újvidéki Színház színészei, Crnković Gabriella, Szalai Elor Emina, Ferenc Ágota, Figura Terézia, Gombos Dániel, Huszta Dániel, Krizsán Szilvia, Mészáros Árpád, Pongó Gábor és Szalai Bence jelenítik meg ezeket a bonyolult sorsokat, és csatlakozik hozzájuk a többszörösen díjazott Jasna Đuričić, Boris Isaković és Balázs Áron. Összesen tizenhárom színész kelti életre a nyolcvanas évek szellemiségére stilizált színpadot – egy olyan teret, amely néhány hónappal ezelőtt 2024-ben volt, de most 1981-ben él.

A produkció már önmagában is különleges, de a csapat egy része beszámolt arról, hogy már a próbafolyamat is egyedülálló volt. A munkát már februárban elkezdték, de az első pár hónap főleg beszélgetéssel és improvizációk tömkelegével telt el, ahol elmesélték és bemutatták a rendezőnek családi történeteiket.

– Az egész próbafolyamat eleje beszélgetésekből és improvizációkból állt, nagyjából egészen áprilisig ezt csináltuk, de utána nagyon gyorsan elkezdett kirajzolódni az előadás a színészi tréningek hatására – számolt be Krizsán Szilvia.

– Iszonyat sokszor változik az, hogy a színész mikor narrátor, mikor kommunikál a közönséggel és a partnereivel, mikor civil és mikor van figurában. Ez lényegében egy nagy kavalkád, két-három mondaton belül megtörténhet ötször-hatszor is. Ezek az éles váltások teszik izgalmassá  ezt a próbafolyamatot – mesélte élményeit Balázs Áron.

A csütörtöki nyilvános főpróbát követően – amelyre jegyek már vásárolhatók – a bemutatóra pénteken kerül sor, de 19-én, 20-án és 22-én is játsszák még a hónapban. A jegyek ugyan ezekre a dátumokra már elkeltek, azonban novemberben is repertoáron lesz a már most nagy érdeklődésnek örvendő előadás, egész pontosabban: november 20-án is.

Nyitókép: Ótos András felvétele